"Rootsis praegu toimuva mäsu põhjuseks on liiga palju sisserändajaid ja suutmatus neid Rootsi ühiskonda sulandada," kirjeldas Randpere Delfile lühidalt ja lihtsalt Rootsi probleemi.

"Tulemuseks on segregeeritud asumid, mis ei ole küll materiaalses mõttes mingid getod, aga kus väga palju rootsi keelt ei räägita ega saada ka aru, mis Rootsi ühiskonnas toimub," sõnastas Randpere tagajärje.

Tema sõnul tingib see omakorda sisserändajate vastaste vaadete populariseerumist poliitikute hulgas ja teisest küljest muudab olukorra plahvatusohtlikuks nendes asumites.

Mäss pole enneolematu ega uus

Randpere nentis samas, et ega praegu Husbys toimuv mäss pole midagi enneolematut ja uut. "Selliseid rahutusi toimub Rootsis erinevates kohtades pea igal aastal," lausus ta. "Kuna nendes piirkondades palju rootslasi ei ela, siis on selliste mässude tagajärjed siiani jäänud suhteliselt lokaalseteks."

Randpere on enda sõnul pidevas kontaktis päris paljude inimestega Rootsis, kuid keegi neist pole sellest mässamisest eriti informeeritud ega sellesse segatud.

"Meedia kaudu küll saadakse asja kohta infot, aga suhtumine on kaunis õlakehituse sarnane," ütles Randpere. "Pigem imestatakse selle üle, et miks sisserändajad Rootsi ühiskonna vastu protestimise märgiks oma kaasmaalaste autosid ja pesukööke põletavad. Eks kõigega harju ära ja Eesti on selles mõttes väga rahulik ja turvaline koht elamiseks."

Rootsi sisserännanute noored järglased on viimase nädala jooksul igal ööl Stockholmis autosid süüdanud ja aknaid puruks loopinud. Politsei on mitmed neist ka vahistanud.