"Oleme kogu aeg tegelenud teemaga, kuidas ohjata kiirlaenufirmasid ja kogu seadusloome diskussioon on käinud selle nurga alt, et firmad ei saaks pakkuda ohjeldamatult laene inimestele, kes ise ei suuda oma riske hinnata," rääkis Randpere.

Nüüd tuleb tema sõnul aga mängu teine dimensioon, et laenuvõtjad ise mitte ainult ei suuda oma maksevõimet hinnata, vaid kuritarvitavad ka oma alaealise lapse identiteeti.

"See on kindlasti hukkamõistmist vääriv tegu ja päris õudne," sõnas Randpere. "Kas me peame hakkama lapsi nende vanemate eest kaitsma? Kas sellistel vanematel on üldse olla õigus lapsevanem?"

Randpere pole kindel, et see kiirlaenuraha jõuab üldse lapseni. "Pigem arvan, et see ei jõua sinna," ütles ta ja lisas, et ilmselt pole seda laenu võetud lapsele söögi-joogi või riiete ostmiseks.

Randpere sõnul on suures osas ära kadunud arusaam, et lapsevanemad on vastutavad selle eest, et lapsel on midagi suhu panna. Ta lisas, et lapsevanemad peavad tundma oma vastutust.

Õiguslikult raske lahendada

Swedbanki avastatud kiirlaenuprobleemi, et vanemad võtavad laenu oma alaealiste laste kontodele, on Randpere sõnul õiguslikult raske lahendada.

"Siin on õigus versus moraal ja eetika, aga moraali mõõdupuu on meil paigast nihkunud," kõneles Randpere. Tema sõnul on hulk vanemaid, kes sülitavad sellele ja nüüd tuleb välja, et osa vanemaid varastavad oma laste tuleviku tagant.

"Elu mõte ongi see, et anda võimalused järgmisele põlvkonnale. Anda oma lastele võimalus õppida ja alustada elu puhtalt lehelt, aga mitte panna neid algusest peale täielikult plindrisse," rääkis riigikogu saadik.

Tema sõnul ei saa lahendus olla see, et inimesed käe kogu aeg riigi poole sirutavad. "Riik tähendab maksumaksjaid ehk neid inimesi, kes täidavad oma kohustusi," kõneles ta. "Alati on ühiskonnas neid, kes ei suuda, ja nende eest peab riik hoolitsema, aga neid, kes ei taha…. Minul ei ole head vastust, kuidas panna neid oma kohustust täitma."

Üheks kiirlaenuprobleemi lahenduseks on tema sõnul võimalik keelata laenu maksmine teiste isikute pangakontodele. Arutluse on olnud ka võimalus, et kiirlaene ei saaks võtta sularahas.

"Me peame minema edasi ja ühel hetkel me allutame kiirlaenufirmad finantsinspektsiooni kontrolli alla, aga see ei lahenda täna tõstatunud probleemi, et Eestis on hulk inimesi, kes ei hooli mitte ainult endast, vaid ei hooli ka oma lastest," kõneles Randpere. "Kui nendel on selline käitumismuster, küllap nad leiavad järgmise augu. Mida rohkem piiranguid seada, seda rohkem otsitakse võimalusi neist mööda hiilida."

Swedbank avastas hiljuti ligi 1300 lapse pangakontod, mida nende vanemad kasutavad SMS-laenude võtmiseks või tagasi maksmiseks. Iga lapsevanem võib lapse nimel konto avada ja seda eestkostel majandada ka siis, kui tema enda konto on blokeeritud.