Randpere kirjutas kevadel enne tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski alustatud "viinasõda", et sellest eelnõust on võimalik leida parim võimalik osa, mis reaalselt ka toimib.

Alaealistele alkoholi kättesaadavuse piiramiseks tuleks võimaldada kontrollostude tegemist, märkis Randpere. 2Üldise kättesaadavuse vähendamise osas poes alkoholi paigutamine eraldi aladele on kindlasti ratsionaalne - makaronide vahel ei pea alkohol olema. Samas nn riiklik nõue eraldi vaheseinte ehitamiseks tundub olevat ebaproportsionaalne. Täiendavad investeeringud sellesse maksavad ju lõpuks kinni inimesed läbi teiste igapäevakaupade kallinemise. Teine probleem on siin see, et väiksemates maapoodides ei ole füüsiliselt võimalik seda teha ja see seab ohtu nende eksisteerimise üldse."

Vaheseinte ehitamise maksavad ju lõpuks kinni inimesed läbi teiste igapäevakaupade kallinemise

Idee tanklates alkoholi müügi keelamiseks on üht ettevõtlusvormi selgelt diskrimineeriv ja küllap on minister Ossinovski selle välja käinud vaid piirangumeetmete kvantitatiivsuse suurendamiseks. Kui eesmärgiks on liigtarbimise vähendamine ja noortele kättesaadavuse vähendamine, siis tanklate juures olevate mugavuspoodide klientideks kumbki viidatud sihtrühm pole. Põhjus on väga lihtne - alkohoolsete jookide hinnatase tanklates on keskmisest oluliselt kõrgem.

Liberaalina olen küll skeptiline erinevate reklaamipiirangute toimimise osas, kuid niipalju kui on ka ettevõtlusorganisatsioonid avalikult deklareerinud, et ühine arusaam alkoholi välireklaami ja elustiilireklaamide keelamiseks, alkoholireklaamides hoiatuste selgemaks määratlemiseks on olemas.

Alkohoolsete jookide hinnatase tanklates on keskmisest oluliselt kõrgem

Loodan, et nii valitsuses kui ka riigikogus toimub teema ümber kaine ja ratsionaalne debatt. Lõpuks on ikkagi parim relv alkoholiga võitlemisele inimeste ja ühiskonna hoiakute muutus ning tarbimiskultuuri areng. See kõik hakkab peale igaühe kodust ning seal antavatest eeskujudest mitte faktist, kas tanklas müüakse õlut või mitte.

Isiklikust kogemusest võin kinnitada, et ma ei ole kunagi oma vanemaid ebakainetena näinud. Samast vaatepildist on minu suhtes ilma jäänud ka minu lapsed. See on minu arvates oluliselt tõhusam pedagoogika, kui ükskõik milline riigi sunniga tagatud käskude-keeldude rägastik.