Vallaametnikud sõitsid Itaalisse tutvuma sealse kultuuri, ajaloo ja toiduga, kuna tahavad arendada Suure-Kõpu mõisa ekspositsiooni ja Kõpu turismipiirkonda. Reisi ajal ehk 6.-17. aprillini saab valla kodulehe teatel sünde või surmi registreerida Viljandi maavalitsuses.

Kõpu vallavolikogu andis kinnituse vallavanema Itaaliasse lähetamisele 30. märtsi istungil. Kokku sõidab Itaaliasse 14 ametnikku. Õigupoolest on nad kõik ilmselt juba kohal, sest vallavanema telefonile helistades võib kuulda itaaliakeelset automaatset teadet.

Kõpu vallavolikogu liige Tõnu Vreimann rääkis Delfile, et huvi Itaalia vastu tekkis Kõpu vallas seoses sellega, et Suure-Kõpu mõisa härrastemaja söögisaali seintel on Pompei maalingud. Nüüd on Vreimanni sõnul püütud Itaalia teemat arendada ja mõisa külastajatele atraktiivsemaks muuta.

Vreimann märkis, et kuna eesmärk on tegeleda just mõisa tootearendusega, siis Itaaliasse läksid lisaks valla töötajatele ka mõisa ja külastuskeskuse töötajad.

Mõisas on Vreimanni sõnul tulemas ka Itaalia-teemaline väljapanek, kuid mis sinna üles pannakse ja millal väljapanek avatakse, selgub ilmselt pärast reisi. Tagasi peaks seltskond Vreimanni andmetel jõudma 18.-19. aprillil.

Vallavanem Tõnu Kiviloo selgitas vallavolikogu 30. märtsi istungi protokollis, et eesmärk on Suure-Kõpu mõisa ekspositsiooni ja Kõpu turismipiirkonna arendada. Reisi raames külastatakse Napoli piirkonda, Pompei linna varemeid, samuti Napoli ajaloomuuseumi arhiive, kus tutvutakse Itaalia ajaloo, kultuuri ja rahvusliku omapäraga.

Üks päev veedetakse ka Roomas, et tutvuda vana arhitektuuri ja kunstiga. Parma piirkonnas tutvutakse Itaalia köögikultuuriga, pargiarenduste ja -ideoloogiaga. Studeeritakse turundust ning külastuskeskuste toimimist.

Programmi aitas kokku panna Itaalia saatkond Tallinnas, programmi teemavaldkondade kuraatorid, Reisiekspert jt.

Kuraatoritena on kaasatud Jaanus Kiili (pargid, aiad, köök), Hilkka Hiiop (kunst, ajalugu, õppeprogrammid) ja Urmas Tuuleveski (turundus, piirkonna tooted, -märgid).

Volikogu esimees Kaja Lind sõnas vallavolikogu istungi protokolli järgi, et tegu on projektipõhise lähetusega.