„Demokraatide eesmärgiks on läbirääkimiste käigus jõuda sotsiaaldemokraatidega koostööni riigikogus. Järgmine kohtumine nendega toimub juba esmaspäeva hommikul,“ ütles Ühendatud Demokraatide liige Rainer Vakra Delfile.

See on üsna kindel märk, et sotside ja Demokraatide Ühenduse koostöös ka uus asespiiker leitakse ning Jüri Ratasel või mõnel teisel keskerakondlasel sel positsioonil enam jätkata ei õnnestu.

„Riigikogu juhatuse valimisi ja personaalia küsimusi me eraldi arutanud ei ole,“ ütles Vakra. Seega võib arvata, et ametliku kandidaadi osas neil sotsidega lõplik kokkulepe veel puudub.

Vakra sõnul on nende esimeseks sihiks töötada välja ettepanekud ja konkreetne tegevuskava, mis oleks tõsiseltvõetavaks alternatiiviks tänasele valitsuse aetavale poliitikale.

„Aga kindlasti mõistavad inimesed, miks on riigikogu liikmeid, kes ei soovi toetada Keskerakonda ega keskerakondlikku onupojapoliitikat ning seeläbi Yana Toomi, Priit Toobalit ja Edgar Savisaart,“ lisas ta.

Demokraatide Ühendusse kuulub viis endist keskerakondlasest riigikogulast: Deniss Boroditš, Kalle Laanet, Inara Luigas, Lembit Kaljuvee ja Rainer Vakra.

Sotsidel on riigikogus 19 ja Keskerakonnal 21 saadikukohta. Riigikogu juhatust valitakse tänavu 21. märtsil.

"Asespiikri jaotus juhatuses koalitsiooni ning opositsiooni vahel ei ole reguleeritud õigusaktides, vaid tuleneb häälte vahekorrast riigikogus. Kuna riigikogu aseesimehed valitakse üheaegselt, tagab see praktikas enamasti, et ühe juhatuse liikme koha saab opositsioon," selgitas Gunnar Paal riigikogu pressitalitusest.