Tegemist on mujal maailmas tuntud, kuid meil seni vajaka jäänud kogemusnõustamisega, mille raames annavad vaimuhaiguste all kannatanud ja nendest taastunud inimesed nõu oma saatusekaaslastele, kirjutab Eesti Päevaleht.

Keskuse direktori asetäitja Külli Mäe sõnul keskendub kogemusnõustamine skisofreenikutele, ent abi saavad ka maniakaal-depressiivse psühhoosi või teiste haiguste all kannatajad.

“Psüühiliste häirete ilmnemisel tekib inimestel töö- ja igapäevaelus sageli raskusi,” rääkis Mäe. “Kogemusnõustajad jutustavad inimestele sellest, kuidas algas neil haigus ning mil moel said nad oma elu jälle kontrolli alla. Lihtsustatult õpetab nõustaja seda, kuidas saaks inimene oma eluga edasi minna.”

Uus sotsiaalteenus aitab Mäe hinnangul kummutada ka psüühiliste haiguste kohta levinud müüte ja stigmasid, sest selgitatakse, et psüühiliste haigustega kodanikud pole ohtlikud või ühiskonda sobimatud, vaid tavalised inimesed, kes vajavad ravi ja tuge. “Kogemusnõustamine an­nab haigetele lootust ja vähendab nende hirme,” lisas Mäe.

Esimene nõustamisvastuvõtt valgusküllases ja koduselt hubases keskuses leiab aset täna. Möödunud neljapäeva hommikupoolikul, kui Päevaleht kes­kust külastas, oli teabetuppa aega veetma kogunenud seitse meest. Kes koristas, kes mängis piljardit või valmistas sööki. Mõned ajasid lihtsalt juttu.

Kohal oli ka kogemusnõustaja Oliver. Rõõmsameelne mees rääkis, et on ise skisofreenia all kannatanud, kuid taastanud elu korrapärase rütmi. “Kui mu haigus algas, ei ravinud ma seda alati adekvaatselt, võtsin näiteks rohtusid ebakorrapäraselt,” meenutas ta. “Nüüd olen oma elu aga taas rööpasse viinud ja nõnda saan ka teisi haigeid praktiliste nõuannete ja kogemuse jagamisega aidata.”

Kogemusnõustaja ütles, et kuna teenust on edaspidi kavas laiendada Tallinnast välja ka mujale Eestisse, siis käib ta juba praegu korra nädalas Jõhvis inimesi külastamas. Abistajaid on peale Oliveri teisigi — kõik viis-kuus nõustajat teevad tööd vabatahtlikult ja tasuta. Keskus on korraldanud koolitusi efektiivsemaks abistamiseks.

Tallinna vaimse tervise kes­kuse teabetuba avati Haabersti klubimajas aadressil Õismäe tee 105a vaimse tervise nädala raames. Peale kogemusnõustamise pakutakse psüühiliste häirete all kannatajatele ka muud abi. Soovijad saavad klubimajja koguneda, oma muresid kurta ja aega viita. Keskuse personalijuhi Marika Pihelgase sõnul saavad abivajajad jääda anonüümseks, kuid samal ajal ületada üheskoos argielulisi probleeme. “Inimesed saavad siin käia pea iga päev,“ rääkis Pihelgas. “Kogemusnõustamine toimub kaks korda nädalas: teisipäeval ja reedel.”

Pihelgase sõnul on teabetoa loomisel lähtutud Soome ja Hollandi eeskujust ning kogemusnõustamist saavad peale haigete soovi korral ka nende pereliikmed ja lähedased. Peale psühholoogilise abi suunavad teabetoa töötajad inimesi vajaduse korral ka eri institutsioonide poole, kust leida oma murele lahendust. Klubimaja telefoninumber on 657 9458 ja e-posti aadress klubimaja@neti.ee.