“Praegu oleme etapis, kus meil on Saare maakonnas Abruka ja Vilsandi osas juba sõlmitud kirjalikud koostöökokkulepped veesõidukeid omavate firmadega,” kinnitas terviseameti peadirektori asetäitja Üllar Kaljumäe ajalehele
. “OÜ-ga Islander Vilsandi saare ja Kaarma vallavalitsusega Abruka saare osas, et oleks võimalik kasutada vajadusel veesõidukit kas kiirabibrigaadi või patsiendi või mõlema transportimiseks, olenevalt olukorrast.”

Kaljumäe sõnul liigub terviseamet väikesaarte parema kiirabilise teeninduse tagamise projektiga suurematelt saartelt, kus rohkem elanikke ja suvel ka rohkem turiste, väiksemate saarte poole.

“Üldjoontes on lahenduste variandid alates esmaabiandjatest, kes on läbinud vastava koolituse ja kellele on antud abistamiseks vajalikud vahendid, kuni parema kiirabitranspordini,” osutas Kaljumäe.
“Kiirabitransport peaks selleks aastaks olema põhimõtteliselt lahendatud selleks täiendavalt eraldatud raha arvelt. Erinevate teenuseosutajatega on sõlmitud lepingud, samas otsime võimalikke partnereid ka edaspidi.”

Üllar Kaljumäe sõnul on terviseametil lähitulevikus plaanis esmaabiandjate ringi laiendamiseks pakkuda väikesaarte kiirabiprogrammiga liitumise võimalust saarevahtidele. See tähendab esmalt saarevahtide koolitamist ja pärast seda esmaabi andmiseks vahendite soetamist.

Terviseamet alustas väikesaarte parema meditsiinilise abi tagamise projekti Kihnu saarest, järgmiseks potentsiaalseks kandidaadiks on Ruhnu. Sealt saadavate kogemuste põhjal otsustatakse, kuidas teistel väikesaartel edaspidi meditsiinilise abi saamist korraldada. Näiteks on kavas kaardistada väikesaarte üritused suvel, mil saartel on rohkem külalisi. Koostöös omavalitsustega vaetakse, kuidas muuta üritused ka meditsiiniliselt turvaliseks.

Abruka saarevaht Rein Lember sõnas, et möödunud aastal oli saarel kaks juhtumit, kus kiirabi vajati. Esimesel korral tabasid ühte saare külastajat seedehäired, teisel puhul aga tekkis ühel suvitajal allergiline reaktsioon.

“Kõriturse ja lämbumisoht, asi oli väga tõsine,” kirjeldas Lember. Mõlemal juhul päästis hättajäänu piirivalve laev, mis kannatanu Kuressaarde toimetas.

Saarevahid on Lembri sõnul ka ise korduvalt esmaabikoolitust saanud. “Olen kahel korral koolitust saanud ja varsti tuleb kolmas kord. Saarevahi varustuse hulka kuulub ka esmaabikohver,” viitas ta. “Aga üldiselt on terviseameti ettevõtmine tervitatav ja peaks selle mure tulevikus ära lahendama.”