Valitsus kiitis tänasel istungil heaks siseministri esitatud eelnõu, millega kinnitatakse Kaarma, Kärla ja Lümanda valla ühinemine ja selle tulemusel 7200 elanikuga Lääne-Saare valla loomine.

Valdade esialgne ettepanek oli anda ühendvallale nimeks Saaremaa vald. Pärast tekkinud vastuseisu saatsid Lümanda, Kärla ja Kaarma vallavanemad siseministrile ja peaministrile kirja, milles tegid ettepaneku anda ühendvalla nimeks Lääne-Saare vald.

„Täna otsustas valitsus kolme valla ühinemise ja Lääne-Saare valla loomise heaks kiita ning vallajuhid saavad edasi minna ühinemise sisulise poolega,“ märkis siseminister Hanno Pevkur. Kaarma, Kärla ja Lümanda vald on leidnud, et üheskoos moodustavad nad tugevama, võimekama, mõjukama ja jätkusuutlikuma omavalitsusüksuse. „Tunnustan seda, et need omavalitsused on esile seadnud piirkonna arengu ja jään ootama Saaremaa omavalitsuste edasiste ühinemisläbirääkimiste tulemusi,“ lisas Pevkur.

Ühendvallas on kokku 114 küla, neli alevikku, kolm kooli ja kolm lasteaeda. Uue valla pindala on 807 km². „Miski ei juhtu päevapealt ning samuti ei ole ühinemine võluvits, mis muudab kõik kõrvitsad tõldadeks, kuid kindlasti loob see korraliku vundamendi edasiseks arenguks,“ kirjutasid Kaarma, Kärla ja Lümanda valdade juhid ühinemise erilehes.

Lääne-Saare valla moodustumisel eraldab valitsus ühisvallale ühinemistoetuseks umbes 535 000 eurot. Siseministeerium toetas ühinevaid valdasid juriidilise nõustamisega ühinemislepingu koostamisel.

Kaarma, Kärla ja Lümanda volikogud võtsid vastu otsuse valdade ühinemiseks ning kinnitasid ühinemislepingu koos lisadega 11. juunil. Viimati liitusid Saaremaal 1999. aastal Kaarma vald ja Kuressaare vald, kes moodustasid Kaarma valla. Pärast Lääne-Saare valla loomist on Saare maakonnas üks linn ja 13 valda. Eestisse jääb muudatuse tulemusena 213 kohalikku omavalitsust. Lääne-Saare valla moodustamine ja Saare maakonna valdade loetelu muutmine jõustuvad Lääne-Saare vallavolikogu valimistulemuste väljakuulutamise päeval.