SA Tallinna Koolitervishoid viis 2010/2011 õppeaastal läbi Tallinna koolide 12. klasside ja kutsekoolide 3. kursuse õpilaste ennetava tervisekontrolli, kokku kontrolliti 54 üldhariduskooli ja viie kutsekooli 3315 õpilase tervislikku seisundit, teatas Raepress.

Sotsiaalministri korraldusega jõustusid mullu uued nõuded koolitervishoiuteenuse sisus, ajas ja mahus. Vastavalt sellele on kooliõdede üheks ülesandeks laste tervisekontrolli läbiviimine I, III, VII ja IX klassis ja kui varem teostasid õpilaste profülaktilist läbivaatust ka kooliarstid, siis uue määruse kehtestamisel oleksid praegused lõpuklasside õpilased lõpetanud kooli ilma, et nende tervist oleks viimasel kolmel aastal kontrollitud.

Profülaktilisest läbivaatusest selgus, et kõikidest 1. kuni 12. klassi läbivaadatud õpilastest, kokku 13568, oli täiesti terveid lapsi pisut üle 40 protsendi, kuid kooli lõpuklassides oli neid vaid veerand. „See kinnitab tõsiasja, et vanuse kasvades terviseprobleemid sagenevad, mistõttu on nii koolides läbiviidav profülaktiline töö kui perearstide tegevus laste ja noorte terviseprobleemide avastamiseks ning ennetamiseks äärmiselt oluline,“ ütles abilinnapea Merike Martinson. „Tunnustan koolitervishoiutöötajate initsiatiivi ja pean läbiviidud tervisekontrolli väga vajalikuks. Laste, eriti murdeealiste tervisehäired ei tohi mingil juhul tähelepanuta jääda, sest täiskasvanueas võivad kujuneda neist tõsised haigused,“ rõhutas Martinson.

Kui teatavate haiguste ja riskifaktoritega õpilaste arv üldhariduskoolide ja kutsekoolide lõpuklassides oli üpris sarnane, siis suuri erinevusi esines riskifaktorite või teatud haiguste osas. Nii näiteks tuvastati läbivaadatud kutsekoolide õpilaste seas ligi veerandil õpilastest ülekaal, samas täheldati ka alakaalu. Sagedasemad õpilastel esinevad haigused olid allergia, hingamisteede ja ortopeedilised haigused. Kutsekoolide õpilastel seas ilmnes märkimisväärselt sagedamini südame-vereringehaigusi. Nägemishäirete täpsustamiseks saadeti silmaarstile keskmiselt 20 klassitäit- 453- õpilast.

Kauaaegse lastearsti Tiiu Joosti sõnul on õpilaste seas hakanud levima varem harvaesinevad haigused, näiteks liigesepõletik, gastroenteroloogilised haigused, diabeet, verehaigused, kasvajad.

Kõikide läbivaadatud õpilastega vesteldi nende tervisekäitumisest ning anti vastavalt ilmnenud tervisenäitajatele soovitusi igapäevaeluks ning tulevase elukutse valikuks.

Profülaktilist läbivaatust viisid läbi Tallinnas koolides töötavad arstid koostöös kooliõdedega.