“Kui ajakirjanduses on Zurofi seisukohad adekvaatselt edastatud, siis saab seda nimetada rahvastevahelise vaenu õhutamiseks,” ütles Vahtre BNS-ile.

Vahtre lisas, et natsikurjategijaid paljastava ülemaailmse juutide organisatsiooni Simon Wiesenthali keskuse Iisraeli osakonna direktor Efraim Zuroff teeb keskusele väga halba reklaami, kui ta süüdistab tervet eesti rahvast natsistlikes kuritegudes.

“Ma olen rabatud, see on kohatu. Mis õigusega ta seda teeb, lisades ülevoolava armulikkusega, et praegune põlvkond eestlasi pole selles süüdi. Ka minu vanavanemad, nagu ma isegi, pole ühelegi juudile kurja teinud,” rääkis Vahtre.

Zurofi ajalooteemalised väited hiilgavad Vahtre sõnul tendentslikkusega. “Nõukogude võimu tingimustes tapsid ka juudid ise juute,” kommenteeris Vahtre Zurofi sõnu, et paljudel juutidel õnnestus enne natside tulekut Balti riikidest Nõukogude Liitu pageda. Samas on Vahtre sõnul fakt, et osa juute pääses seeläbi hukkumisest.

“Kuid tuleb meeles pidada, et iseseisvuse ajal Eestis juute taga ei kiusatud, sellise võimaluse said eesti soost närukaelad võõrvõimu ajal,” sõnas paljude ajalooõpikute autor Lauri Vahtre. “Juba see peaks olema küllaldane tõestus, et eesti rahvast süüdistada on kohatu, sellest saab järeldada seda, et juutidel on Eestis ohutu senikaua, kuni Eesti riik on iseseisev.”

Eesti Päevaleht kirjutas, et Zuroff süüdistab sadu eestlasi juutide mõrvamises Teise maailmasõja ajal.

Zurofi sõnul avaldas president Lennart Meri juhitud rahvusvaheline komisjon 1998. aastal oma uurimuse, kus räägitakse umbes 1000-1200 mehest omakaitses, kes on segatud mõrvadesse. Samuti räägitakse seal Eesti politseiüksuste liikmetest ja poliitilise politsei liikmetest.

“Omakaitses olid tsiviilisikud, kes ennast ise organiseerisid. Nad tapsid peamiselt Eestis olevaid kommuniste, kuid ka juute,” väitis Zuroff. “Teie inimesed teenisid poliitilises politseis, politseipataljonides ja SS-üksustes.”

“Baltimaadesse toodi palju juute teistest riikidest ja siin nad mõrvati. See on fakt. Ja see on teie, mitte minu probleem,” jätkas Zuroff. “See, mis siin juhtus, on väga halb, kuid keegi ei süüdista noori eestlasi selle eest, mida nende vanavanemad teinud on. Süüdistame ainult neid, kes on süüdi ja kui nad on elus, siis tuleb nende üle kohut mõista.”