Fond on seni toetanud Narvas elava naise melanoomiravi kolm korda kokku enam kui 56 000 euro ulatuses.

Svetlana ravi moodsa immuunravimiga Keytruda algas mullu septembris, kui naine pöördus fondi poole ja sai esimese toetuse. Selleks ajaks oli haigus tema tervist kõvasti räsinud.

Oktoobris tunnistas Svetlana: "Minu elu unistus praegu on näha, kuidas mu lapselaps lõpetab kooli ja asub õppima ülikooli. Ta tahtis saada kord programmeerijaks, siis arhitektiks, kuid nüüd tahab saada arstiks „Kingitud elu“ fond annab mulle lootuse, et minu unistus ka täitub. Olen väga tänulik selle tõelise kingituse eest.“

Svetlana

Ravi mõjus hästi. Tänavu jaanuaris teatas Svetlana, et tema enesetunne ja elukvaliteet on oluliselt paranenud.

"Tunnen ennast hästi, sain tagasi söögiisu ja võtsin kaks kilogrammi kaalus juurde. Jõudu tuli juurde ja sain isegi üksinda haiglasse protseduuridele tulla. Saan palju jalutada ja suudan üksi poes käia. Tänu sellele ravimile mul hakkas teine elu pihta."

Kolm kuud jätkuravi sai kevadeks läbi ning Svetlana perel ja tema arstil oli taas põhjust rõõmustamiseks.

"Svetlanat on ravi aidanud märkimisväärselt. Kui ravi alustades olid probleemiks pidevad valud kõhus, siis praeguseks on need täielikult kadunud. Juba alates jõuludest on Svetlana käinud vastuvõttudel omamata ühtki kaebust, mida võiks seostada haigusega. Nii arst kui patsient on ettevaatlikult optimistlikud. Päris terveks saamisest on veel vara unistada, kuid teoreetiliselt on see umbes 20-protsendilise tõenäosusega siiski võimalik. Raviarstina saan kindlat väita, et ravimi on kinkinud juurde Svetlanale kvaliteetseid elupäevi,” ütles Svetlana raviarst dr Kadri Putnik.

Äsja toetas “Kingitud elu” Svetlana võitlust kolmandat korda.

Alates möödunud suvest, mil Keytruda Euroopa Liidus müügiloa sai, on fond aidanud uue ravimi soetada juba kuuele inimesele panustades selleks kokku üle 150 000 euro.

Seejuures on tähelepanuväärne, et Keytruda tootjafirma MSD (Merck) pole fondi korduvatest palvetest hoolimata leidnud selle aja jooksul mingeid märkimist väärivaid võimalusi Eesti inimestele ravimi hinnas vastu tulla. Kuigi firma taotleb samal ajal ravimi lisamist haigekassa soodusravimite nimekirja.

“Svetlana lugu on erakordne, sest tal on võimalus vähist täielikult paraneda. Selleks hoiame talle kõvasti pöialt. Tavaliselt arvatakse, et ülikallid ravimid saavad vähihaigetele parimal juhul ainult natuke eluaega juurde anda, kuid Svetlana tõendab, et see pole reegel. Fondi jaoks on kõige olulisem, et kõik Eesti vähihaiged saaks võimaluse elada kauem täisväärtuslikult ja paremal juhul isegi terveneda. Kelleltki ei tohi seda viimast õlekõrt käest rebida,” ütles vähiravifondi “Kingitud elu” juhataja Toivo Tänavsuu.

Kahe aasta jooksul on fond toetanud enam kui 80 abivajajat, kusjuures jätkuvalt on abi saanud kõik, kes fondi poole on pöördunud ja kuuluvad fondi sihtgruppi - nn mittekulutõhusate vähihaigete hulka, kelle jaoks haigekassal vahendeid ei jätku.

Sel aastal purustab fondile laekunud abitaotluste hulk uusi rekordeid. Kui mullu sai fondist abi kokku 50 inimest, siis tänavu on ainuüksi esimese kolme kuuga õlg alla pandud 25 inimese ravile.

Põhjalikumalt rääkis Svetlana oma võitlusest vähiga intervjuus venekeelsele Delfile.

Soovid Svetlanat ja teisi abivajajaid toetada? Annetuse saab teha vähiravifondi pangakontole.

Maksesaaja: SA Hille Tänavsuu Vähiravifond Kingitud Elu
Swedbank: arve nr EE212200221059073061
SEB pank: arve nr EE211010220228917224
LHV pank: arve nr EE137700771001442514
Danske pank: arve nr EE133300332166860001
Nordea pank: arve nr EE591700017003638161