“Kui 11. juuli seisuga ulatus vähkide suremus Tahula sooni, siis täna võime öelda, et katk on liikunud edasi loodetust väiksema kiirusega,” tõdes töörühma liige, Saaremaa keskkonnateenistuse jahinduse ja kalanduse peaspetsialist Jaan Ärmus. “Kui 11. juuli seisuga oli keskmine ööpäevane liikumiskiirus 13 meetrit, siis sellest ajast 27. augustini vaid neli meetrit,” vahendab Meie Maa.

Ärmuse sõnul lootis töörühm, et katk on juba jõudnud esimese tõkendini (esimene tõke on pandud Kiratsi sohu, teine Masasse ja kolmas Reosse — toim). “Seni pole seda veel juhtunud — sinnani on veel 1,5 kilomeetrit,” nentis Ärmus.

“Oleks ta sinna jõudnud, oleks katkuspoor pärast seda elujõuline veel kaks nädalat kuni 20 päeva. Mida kiiremini katk levib, seda rutem saame selle levikule piiri panna. Kui liikumiskiirus on aga keskeltläbi neli meetrit ööpäevas, kulub päris pikk aeg, kuni katk tõkendini jõuab.”

Jaan Ärmuse sõnul on muret tekitav asjaolu, et Laugi peakraavis on tänavusele keelule vaatamata siiski vähke püütud. “Kui need keedeti ära, pole hullu, aga kui need viidi kuskile mujale, võib sellest probleeme tekkida,” lausus Ärmus.

Katku praeguse leviku põhjal prognoosib Ärmus, et vähipüük on Saaremaal keelatud ka tuleval aastal. “Läbirääkimised jõevähi töörühma, keskkonnaministeeriumi ja keskkonnainspektsiooniga selles osas käivad,” lausus ta.