Kohtumisel osalenud siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul on kõik liikmesriigid nõus, et Schengeni puhul on tegu EL-i ühe olulisema saavutusega, mida kahtluse alla seada ei tohi, teatas siseministeeriumi pressinõunik. „Schengeni tugevdamine ei seisne sisepiiride, vaid usalduse taastamises,“ ütles ta.

Vaher märkis, et Schengeni ala on sama tugev kui selle kõige nõrgem liikmesriik ning seetõttu on peamine tagada, et välispiiri valvataks kõikjal võrdväärselt hästi.

Siseministri sõnul on Schengeni tugevdamise seisukohalt kesksel kohal liikmesriikide vastutus, efektiivne järelevalve ning operatiivne tugi neile, kel on piiride valvamisega raskusi. „Meil on laual terviklik pakett töövahendeid, mis aitavad seda eesmärki saavutada,“ ütles Vaher.

Kohtumisel tutvustas Euroopa Komisjon ministritele õigusakti eelnõu, millega nähakse ette kiirmenetlus viisanõude taastamiseks olukorras, kus viisavabadusega on kaasnenud märkimisväärne varjupaigasüsteemi kuritarvituste ja illegaalse viibimise kasv.„See on Eesti sisejulgeoleku seisukohalt oluline garantii, arvestades, et EL peab viisakõnelusi mitmete idapoolsete riikidega,“ lausus Vaher.

Samuti arutas justiits- ja siseküsimuste nõukogu FRONTEX-i põhimääruse muudatusi, mis annavad agentuurile ühisoperatsioonide läbiviimiseks, riskianalüüside koostamiseks ning ekspertide ja vahendite operatiivsemaks kaasamiseks rohkem pädevust. FRONTEX-i ülesanne on tagada efektiivne tugi liikmesriikidele välispiiride valveks, koondada kokku operatiivinfo EL-i välispiiridel toimuvast ning koordineerida ekspertide ja vahendite lähetamist kriitilisematesse piirilõikudesse.