Luhamaa piiripunktis toimunud Eesti ja Vene piiriesindajate kohtumisel ei jõudnud osapooled 5. septembri piiririkkumise asjaoludes kokkuleppele. Vene poole esindajad, kes saabusid Luhamaale rohkem kui kümneliikmelise delegatsioonina, ei esitanud Eesti piiriesindaja Aimar Kössi sõnul ka seekordsel üle seitsme tunni kestnud kohtumisel ühtegi uut tõendit piiririkkumise asjaolude kohta. Sellele vaatamata keelduti jätkuvalt kinnitamast 5. septembril piiriesindajate abide allkirjastatud ühisvaatluse akti.

Köss kinnitas Eesti Päevalehele, et politsei- ja piirivalveamet ei taganenud ka seekordsel kohtumisel 5. septembri ühisvaatlusel fikseeritud tõenditest, mis näitavad, et piiririkkumine toimus suunaga Venemaalt Eestisse ja tagasi Venemaale.


"Kohtumine oli äärmiselt pingeline ning vaatamata, et uusi tõendeid välja ei toodud, ei jõutud ka enam kui seitsme tunni pikkuse vaidluse järel kokkuleppele," rääkis Köss. Tema sõnul ei ole erimeelsust selles osas, et 5. septembri hommikul toimus piiririkkumine, kuid selle suuna ja järjestuse osas ütleb Vene piiriesindaja endiselt, et otsivad lisatõendeid. Köss lisas, et nagu ka eelmisel esmaspäeval kinnitasid Vene delegatsiooni esindajad, et soovivad jätkata küsimuse lahendamist piiriesindajate vahel ning mitte viia seda diplomaatilisele tasemele.

Piiriesindajate asemel diplomaatilisele tasemele

„Kuigi Vene delegatsioon väitis ka täna, et soovivad jätkata küsimuse lahendamist piiriesindajate vahel, ei usu ma pärast kaht tulemuseta lõppenud kohtumist selle võimalikkusesse," rääkis politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher.

"Vastavalt valitsuste vahelisele lepingule on järgmise sammuna võimalik piiriintsidendi lahendamine viia diplomaatilise tasemele ning teeme seda esimesel võimalusel," lisas ta. Seda, millal selleks võimalus leitakse, ei osanud aga politsei- ja piirivalveameti esindajad öelda.