"Pärast Euroopa Liidu ja NATOga liitumist on vaenulike eriteenistuste huvi Eesti suhtes pidev ning järjest kasvav. See on fakt, mis leidis kinnitust neli aastat tagasi Herman Simmi juhtumi näol ja mis leidis taaskinnitust kaitsepolitsei töötajale esitatud kahtlustusega täna. Kahtlustuse esitamisega realiseerus pikemaajaline operatsioon, mille käiguga on KAPO peadirektor mind ministrina kursis hoidnud. Nüüd tuleb uurimisorganitele anda aega tõendeid kokku koguda ja kriminaalasi kohtusse viia," märkis Vaher.

Vaheri sõnul on viimastel aastatel Eesti riigis luure- ja õõnestustegevuse ennetamises astutud olulisi samme. "Järjest enam tõhustatakse rahvusvahelist koostööd Eesti-vaenulike eriteenistuste ja Eesti riigi julgeoleku vastu suunatud kavatsuste kohta info saamiseks ning vajalike vastumeetmete kasutuselevõtmiseks. Lisaks võttis riigikogu 2009. aastal vastu IRL fraktsiooni algatatud muudatused karistusseadustiku riigivastaste kuritegude peatüki karmistamiseks, ajendatuna 2007. aasta aprillirahutustest ja Herman Simmi riigireetmise kaasusest. Muudatuste eesmärk oli kaitsta tõhusamalt meie rahvuslikku julgeolekut, Eesti iseseisvust ja territoriaalset terviklikkust. Tänu varasemalt tehtud järeldustele oleme me tänaseks raskeks katsumuseks paremini valmis," sõnas minister.

"Täna avalikustatud riigireetmise kahtlustuse puhul on tegemist kahetsusväärse ja valusa juhtumiga, kuid oluline on, et meie eriteenistused suutsid selle avastada. Loomulikult on tähtis õppida sellest tuleviku tarbeks. Praegu on aeg lasta prokuratuuril ja teistel kriminaalasutustel viia uurimine võimalikult kiire lõpuni ning tuvastada kahju ulatus."