Siseminister Ken-Marti Vaheri kinnitusel on 2013. aastal peamiseks prioriteediks inimvara ehk turvalisust tagavate inimeste väärtustamine ja palga tõstmine.

„Pärast majanduskriisi algust on meil esmakordselt võimalik siseministeeriumi valitsemisalas sellises mahus personalifonde suurendada. Selleks eraldame PPA järgmise aasta personalieelarvesse täiendavad 6 781 919 eurot. See võimaldab tõsta PPA töötajate miinimumpalka 9,6 protsenti, mis tähendab, et palgatõusust võidavad enim just palgaastmestiku madalamatel astmetel teenivad ametnikud. Selliseid töötajaid on PPA-s umbes 3000. PPA juhtkonna palgad 2013. aastal ei tõuse,“ kinnitas Vaher ministeeriumi saadetud teates.

„Palk tõuseb ka kõigil kõrgendatud riskiga ametikohtadel ehk patrull- ja piirkonnapolitseinikel, liikluspolitseinikel, piirivalvepatrullidel, kriminaalmenetlejatel ja eriüksusel. Näiteks neil piirkonnapolitseinikel, kes täna teenivad alla Eesti keskmise palga (III kvartalis 855 eurot), tõuseb palk vähemalt 7 protsenti,“ selgitas minister Vaher.

Kokku tõusevad järgmisel aastal 4400 PPA töötaja palgad.

Siseministri hinnangul on oluliseks palgatõusu eelduseks palgareform ehk palgasüsteemide korrastamine PPA-s. „Palgareformiga kaasnevad selgemad tasustamispõhimõtted ja konkurentsivõimelisem palk, mis annavad politseile võimaluse tagada turvalisust paremini ka väiksemates linnades ja maakohtades,“ sõnas minister.

Seni on palgad politsei, piirivalve ning kodakondsuse-migratsiooni valdkonnas olnud erinevad, sest ühendameti loomisega 2010. aastal palgasüsteeme ei ühendatud.

Palgasüsteemi reformiga tekib ühtne alus PPA personali tasude ja koormuste analüüsiks ning tasustamispõhimõtted muutuvad selgemaks – samalaadse töö eest saavad nii politsei, piirivalve kui kodakondsus- ja migratsiooni valdkonna töötajad samaväärset palka.

Kokku on PPA palgafond järgmisel aastal üle 95 miljoni euro. PPA-s töötab käesoleva aasta 1. novembri seisuga 5526 inimest.