"Võimulolevad Briti konservatiivid on viimasel ajal esitanud mitmeid plaane, mis puudutavad teistest EL riikidest tulevaid kodanikke, sh ka Eesti kodanikke. Need plaanid on kantud eelkõige eelolevatest parlamendivalimistest SB-s (tõenäoliselt kevadel 2015) ja nii tuleb neisse ka suhtuda. Konservatiivide häältebaasile konkureerib üsna tugevalt Nigel Farage'i UKIP erakond ja Cameroni sõnumid on suunatud just sarnasele sihtgrupile, kellel on emotsionaalne arvamus, et eelkõige Ida- ja Kesk-Euroopast pärit töötajad võtavad brittide eest töö ära," rääkis Vaher Delfile.

Riigikogu liige ja endine seiseminister lisas, et ta ei mõista seda fookust, mis on suunatud teistest EL riikidest pärit töötegijate vastu, sest uuringud ega statistika ei kinnita väidet, et need kodanikud kuritarvitaksid märgatavas ulatuses Suurbritannia sotsiaalsüsteemi.

"Seda teemat on EL kontekstis üldisemalt arutatud paaril korral ka nendes ministrite nõukogudes, millest võtsin siseministrina osa eelmisel aastal, kuid kinnitust nendele väidetele leitud ei ole, et tööjõu vaba liikumise põhimõtet kuritarvitataks," ütles Vaher.

Isikute ja tööjõu vaba liikumise põhimõtted EL-is on Vaheri sõnul täiesti mõistlikud ja toimivad ning ta ei näe põhjust nende muutmiseks.

Mis puudutab aga selliste avalduste mõjusse Eesti-Briti suhtetele, siis Vaheri sõnul on need läbi aja olnud väga tugevad ja need ei sõltu mõnest üksikutest päevapoliitilisest avaldusest.

Eesti Päaveleht kijrutas täna, et reedel tunnistas Suurbritannia peaminister David Cameron, et tal on uus plaan kehtestada hulk meetmeid, mis vähendaksid EL-i kodanike soovi Suurbritanniasse tööle ja elama tulla. Väljakäidud meetmete põhiosa puudutab töö otsimist.

„Me tahame, et teistest EL-i riikidest tulevatel tööotsijatel oleks tööpakkumine olemas juba enne siia jõudmist. Soovime lõpetada tööotsimise toetamise Briti maksumaksja kulul, kui töökohta pole,” märkis Cameron. Peaministri sõnul nõutaks EL-ist tulnud tööotsija maalt lahkumist, kui ta ei leia kuue kuu jooksul tööd.

Peaminister Taavi Rõivas ütles Delfile Suurbritannia riigijuhi David Cameroni riiki saabujate, sealhulgas ka eestlaste ohjeldamise plaani kommenteerides, et eestlased üldjuhul ei lähe Suurbritanniasse sotsiaaltoetuste pärast, vaid õppima ja tööle.