Ööl vastu tänast põles Piirissaarel, Piiri külas maha kaks elumaja ja kolmas hoone sai kahjustada.

Piirissaare vabatahtliku tuletõrje seltsi liige Roman Manžurets ütles, et talle teatasid põlengust küla lapsed. "Helistasid ja ütlesid, et Piirilt paistab suitsu. Panin riided selga ja istusin kohe autosse. Kaks maja põlesid, aga kolmanda me saime päästa," kirjeldas ta.

Piirissaarel on põlengud sagedas, kuid vaatamata sellele ei võta elanikud vabatahtlike koolitustest osa. "Minu majas oli tulekahju neli aastat tagasi, naabritel poolteist kuud tagasi," ütles vabatahtlik.

"Kõik, kes siin elavad, peaksid käima meie koolitustel. Inimesed peaksid teadma, kus kohas on veevõtupumbad ja kuidas neid õigesti kasutada, sest kriisiolukorras satuvad koolitamata inimesed paanikasse ja panevad voolikud ja otsikud valesti kokku," ütles Maružets.

Põlengut põhjustavad vabatahtliku sõnul vanad, üksteise lähedal asetsevad puitmajad. "Lisaks on paljude katuste all heinaküünid. Piisab väiksest tulest ja kohe on kõik leekides," ütles Maružets. Ühe põhjusena tõi ta välja ka selle, et eakamad inimesed hoiavad vanu asju alles, mis on sageli kergesti süttivad või ohtlikus seisukorras.

Seegi kord sai tulekahju alguse mopeedi akulaadijast. "Kui aku on vana ja seinaühendused aegunud, siis on tulekahju kerge tulema," selgitas vabatahtlik.

Piirissaare vallavanem Liina Miks kiitis vabatahtlike kiiret tegutsemist. "Selleks ajaks, kui mandrilt auto kohale jõudis, oli tulekahju juba kontrolli all," ütles ta.

Ka tema nõustus sellega, et inimesed ei käi piisavalt õppepäevadel. Samuti pole paljudes majades tuletõrjealarme. "Tulekahju avastati jälle liiga hilja. Kui leegid on juba väljas, siis pole enam midagi teha," selgitas vallavanem.

Võrreldes mais toimunud põlenguga, kus hävines kirik, oli seekordne õnnetus kokkuvõttes õnnelik. "Oli laupäeva õhtu ja kõik mehed olid saarel. Maikuus oli õnnetus pühapäeva õhtul ja kõik olid ära sõitnud," ütles Miks. Tuleviku kohta pole vallavanemal midagi head kosta. "Eks siin tuleb oodata järgmise korrani. Majad on ikkagi üksteise otsas ja puidust," sõnas ta.