Ehkki kõiki kohale tulnuid turvakaalutlustel ja ka selleks, et kopteri soojuskaamerat mitte eksitada, metsa otsima ei lubatud, jätkus emotsioone ka otsingute jaoks improviseeritud staapi. Üks kohal olnud vabatahtlikest, kes lapse leidmise ajal seal oli, on sotsiaalmeedias kirjutanud: "Kui politsei hõikas: "Poiss leitud. Elus," hakkasid "staabis" inimesed aplodeerima."


Mis kohapeal toimus? Kui palju saite otsingutel kaasa aidata? 

Mina jõudsin sinna öösel, kuskil kell üks läbi. Väga palju kohalikke vabatahtlikke oli seal kohapeal. Ootasime. Meile öeldi, et pimedas metsa minna ei saa: pimedas ei tohi need inimesed otsima minna, kes ei ole väljaõpet saanud. Enne minu saabumist läksid metsa otsingutele kohalikud kaitseliitlased.Tsiviilisikud pidid alles valges metsa poissi otsima minema. Meil oli üks väike lõke politsei poolt organiseeritud, istusime seal lõkke juures ja ootasime. Kuskil kella neljast oli juba täitsa valge, aga metsas oli veel hämar. 

Kui palju vabatahtlikke sinna kogunes?

Kokku oli pea sada vabatahtliku. Inimesi kogunes palju, vahepeal saatsin nad Viljandisse, et nad ostaks kohvi või helkurveste. Inimesed tulid kohe, reageerisid nii kähku, et nad ei mõelnud, mida kaasa võtta. Helkurvest võiks alati seljas olla, kui metsa lähed.

Kuidas üldse vabatahtlikke koondatakse? 

Üldiselt on niimoodi, et inimene, kes on kadunud, tema lähedased võtavad ise meiega ühendust. Eile oli lihtsalt teistmoodi. Ma ise võtsin politseiga ühendust, kas on vaja abi saada. Sain Delfi artiklist aru, et kõik inimressursid on otsinguteks vajalikud. Tulime kohale. Üldiselt on meie Facebooki grupis 15 kuni 20 inimesed, kes käivad koguaeg otsingutel kohal. Kui meid kutsutakse, siis me lähme. Sellepärast ongi meil operatiivne grupp, et kes saavad kohe operatiivselt reageerida ja tulla. Eile toimus gruppi tohutu liitumine (nüüd on üle 400 liikme grupis - toim.). Kohapeale tuli umbes sada inimest Tallinnast, Tartust, Põlvast. Mina tulin eile Järvamaalt kohale.  

Mis peaks lisaks heale tahtele ja motivatsioonile ühel vabatahtlikul stardikomplektina kaasas olema?

Mul on alati autos kummikud, helkurvest, veepudel, tualettpaber ja taskulamp. See ongi põhiline varustus. 

Mismoodi vabatahtlikud otsingutel abiks olid?

Otsinguteks pimedas peab olema rühm, kes on eraldi väljaõppe saanud. Üksinda ei lähe keegi metsa. Mina näiteks olen kaitseliidust väljaõppe saanud, kuidas inimesi otsida, ka pimedas metsas. Aga need, kes eile kohale tulid on vabatahtlikud inimesed, kellel puudus väljaõpe ja pidime valgeni ootama lõkke juures. Otsinguteni me ei jõudnud. See, et me kohapeale sõitsime ja ootasime, ei oma mingit tähtsust. Kõige tähtsam, et poiss üles leiti. Nii paljud inimesed olid valmis head tegema ja aitama. Kui tuli teade, et poiss on leitud - enne kella nelja -, läksime ära.

Eile õhtul teatas politsei, et otsib Viljandimaal Kibekülas kadunuks jäänud 6-aastast poissi. Lapse otsingud lõpetati täna öösel kella 3.40 ajal, kui poiss leiti lähipiirkonnas olnud sauna alt, kus ta leidmise hetkel magas. Kiirabi toimetas poisi haiglasse tervisekontrolli ning kinnitas, et lapse tervislikud näitajad olid korras. Otsingutel osales 26 politseinikku, poolsada vabatahtlikku, Kaitseliidu Sakala maleva 20 liiget, teenistuskoerad ning lennusalga kopter.