Suursaadik Marina Kaljurand pabistas enne Eesti Vabariigi kõigi aegade suurimat vastuvõttu Moskvas, et paljud külalised võivad tulemata jääda. Läks aga vastupidi — Moskva suuruselt kolmanda ooperimaja Novaja Opera 600-kohaline saal oli nii täis, et osa külalisi pidi Eri Klasi juhatatud pidulikku kontserti püstijalu vaatama, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eesti ei ole Moskvas koht, mida keegi ei taha tunda. Pidu õnnestus. Klas säras laval nagu oma juubelil. Ja mitte vähem ei teinud seda Eestist saabunud solistid Heli Veskus, Marko Matvere ja trompetist Indrek Vau.

Ootamatult teenisid kõige vägevama aplausi hoopis etnomuusikud RO:TORO-st, kelle noorus ja lust sobisid ooperilavale vägagi hästi. Publik oli üllatunud. “Mis imelik pill see on, mida tüdrukud mängivad,” küsis mu moskvalasest naaber saalis, pidades silmas torupilli.

Kõik ei olnud siiski üdini rahvuslik. Kontserdi lõpetuseks mängis Klas orkestri ning Matvere-Veskusega Charlie Chaplini kuulsat “Smile’i”, sest nagu Klas ütles: “Naeratage, see tähendab headust ja sõprust.”

Suursaadik Marina Kaljurand tsiteeris omakorda venelaste meeleheaks nende suurt poeeti Sergei Jesseninit, kes 1914. aastal kirjutas nii: “Ma armastan sind, mu malbe kodumaa / aga mille eest, seda aru ma ei saa.”

Välisminister Urmas Paet tuletas kõigile meelde, et just Venemaa oli maailmas esimene riik, mis tunnustas Eestit iseseisva riigina, sõlmides 1920. aastal Tartu rahulepingu. Ning Paet lubas, et 2018. aastal tähistatakse Moskvas Eesti iseseisvuse 100. aastapäeva veel suurejoonelisemalt. Nagu Euroopa Liidu eesistujariigile kohane, lisas Paet.