Täna jõudis enamikele Eesti väljaannetele Andres Herkeli kiri oma erakonna kaaslastele, kus ta kutsus savisaarelikult parteid rünnakute eest kaitsma. Pühapäeval kritiseeris Jüri Adams erakonna siseopositsiooni ja patsutas Herkelile õlale. Taaskord mõeldud info eranditult parteikaaslastele, kuid rullus lahti mööda uudiseportaale.

Mõlemat kirja tähistas pealkirja ees edasisaatmist märkiv "Fwd:" ning allikaks salapärane P. Leosk (eesnime igaks juhuks hoiame enda teada), kel e-maili aadressiks ees- ja perekonnanimi kokkukirjutatuna ning sabas kui võltsvunts arv 22.

Vabaerakonna liikmete nimekirjas Leosk ei ole. Kui järge ajada internetivarjudes, on mees nagu fantoom. Ta on kas surnud Teises maailmasõjas, kommenteerinud McAfee tootejuhina 16 aastat tagasi arvutiviirust, olnud 12 aastat tagasi soojuspumbaekspert, praegu keskealine mees Austraalias või teismeline noormees Lõuna-Eestis, kel üks eesnimi küll liiast.

Leoski seos Vabaerakonnaga koorub välja selle aasta märtsi lõpus. "P. Leosk/Lugeja foto" on märgitud allikana ERR-i portaalis kolmele Huawei telefoniga tehtud pildile. Uudise sisuks Vabaerakonna kolm plakatit, mis ründasid PBK-d ja Keskerakonda. Nende plakatite meisterdajaks oli tollal mõne kuu eest Vabaerakonna kampaaniat juhtima asunud Ivo Rull, kes aprilli keskel erakonna liikmeks ka astus.

Rullil polnud enda sõnul aimugi, kes on P. Leosk või millist informatsiooni ta meediale saatnud on. Ta palus mitte laskuda Ekspressi anonüümsete "sahinate" tasemele ning "avaldada kellegi laimu või faktidele mitte tuginevat infot".

Erakonnakaaslased aga peavad Rulli tõenäoliseks lekitajaks. Üks vabaerakondlane meenutas, kuidas Rull tuli pärast plakatite ülespanekut fraktsiooni koosolekule "ning kiitles veel, et tegi pilti." Teine erakonnakaaslane, hiljuti juhatusest - nii et laastud järel - lahkunud Vahur Kollom, tõdes: "Keegi lekitab tahtlikult just esimehe ja tema toetajate infot." Ta sõnul jõudis info meediasse mõni tund pärast kirjavahetust erakonnaga. Andres Herkel kommenteeris, et tema pole P. Leoskist kunagi kuulnud ega tea, kes see olla võiks.

Spekuleeritakse, et Rull saadab kirja edasi oma alter ego'le p.leosk22 ning saadab selle sealt edasi meediale, et endast mitte jälge jätta. Mai alguses lõi Vabaerakonnas lõkkele tüli Talviku ja Herkeli leeri vahel - esimest kutsuti diktaatorlikuks, teise seltskonda jällegi süüdistati salasepitsustes. Tollal süüdistasid Talviku poolehoidjad Ivo Rulli erakonna liikmete üksteise vastu ülesässitamises. Praegugi peetakse suhtekorraldusmeest selgelt Herkeli toetajaks.

Ivo Rulli kommentaar
Olen tõmmatud väga vastikusse spinni. Nii EPL/Delfi kui Postimees/Kuku on täna avaldanud vihjeid, et kellegi Paul Leoski neile saadetud fotod on minu tehtud.


Kinnitan, et nende fotode nagu ka Vabaerakonna plakatikampaania idee autor olen mina ning jagasin toona neid erakonnas paljudele inimestele. Lisaks jagasin neid fotosid JCDecaux projektijuhile, sest plakatite ülespanekul oli tekkinud vale järjestus, mida oli vaja korrigeerida.


Kummaline on lugeda, et seostate Vabaerakonna avalikku plakatikampaaniat (mida filmisid ja pildistasid kümned meediakanalid) Vabaerakonna sisemiste infoleketega. Sama kehtib ka täna Postimehe andmeil nö meediasse nö lekitatud Vabaerakonna esimehe kirja kohta, mis on täies mahus ilmunud erakonna infoportaalis Vabauudised.


Kinnitan, et mul puudub igasugune suhe Paul Leoskiga ning minu seostamine temaga on meelevaldne.
Täiendatud kell 19.20.