„See on järjekordne näide äraspidisest planeerimisest, kus enne antakse kätte indikatiivsed numbrid ja alles seejärel vaadatakse, kuidas neid täita. See tekitab põhjendatud muret inimestes, keda koondamine võib puudutada – õpetajates, kultuurinimestes, meditsiinitöötajais ja kõigis teistes avaliku sektori töötajais,“ leiavad pöördumisele allakirjutanud.

Allakirjutanute sõnul survestatakse ministeeriume plaane koostama ja inimesi koondama ilma struktuurseid reforme eelnevalt läbi töötamata ja analüüse tegemata.

„Kuigi riigieelarve eelnõu numbrid on paigas, pole täpselt teada, keda kärpekava puudutab, ning isegi kui töötajate koondamine ülepaisutatud avalikus sektoris on vajalik, ei saa seda läbi viia sellisel viisil hirmuõhkkonda tekitades. Nende numbrite taga on inimeste toimetulek, ning selle võimalikust kaotusest tulenev stress ja surve kogu avaliku sektori kohal,“ märgivad pöördumise koostajad.

Allakirjutanute arvates on selline, ette ennustamatute tulemustega planeerimine muutunud halvaks tavaks, kuivõrd tänast elu suunav valitsuse koalitsioonilepe koostati sarnasel viisil, kus koalitsioonierakondade programmidest kokku lapitud eesmärgid täideti juhuslike ja majandust pärssivate maksumuudatustega.

Pöördumisele allakirjutanud leiavad, et ei saa leppida riigielu sellise planeerimise ja inimeste pidevas hirmuõhkkonnas hoidmisega ega poolda koondamiskava, millel puudub analüüsile tuginev põhjendatud alus, ning kutsuvad niisuguseid plaane mitte toetama ega ellu viima enne, kui nende taga on põhjalik riigiaudit.

„Riigielu peab olema terviklikult planeeritud ja ette valmistatud ning ei tohi inimesi tabada ootamatu õnnetusena,“ märgivad pöördumise koostajad.

Pöördumisele on alla kirjutanud Vabaerakonna nimekirjas riigikokku kandideerinud Krista Aru, Andres Herkel, Loit Jõekalda, Laili Jõgiaas, Merele Jääger, Kadri Jäätma, Neeme Kuningas, Ege Kulbok-Lattik, Heli Künnapas, Ain Lutsepp, Elo Lutsepp, Märt Läänemets, Margus Maidla, Ats Miller (Siim Veskimees), Ülo Mattheus, Emil Rutiku, Artur Talvik, Peeter Volkonski ja Mats Õun.