"Eilses "Aktuaalses Kaameras" esines sotsist õiguskomisjoni juht Heljo Pikhof tulihingelise agitaatorina, häbistades ja tembeldades selgete alternatiivide pakkujat. Vabaerakonna pihta lendas süüdistus, et kooseluseaduse rakendusaktide menetlemisel "oleme ühes paadis EKRE-ga" ja toetame neid kõiges, mida nad ette võtavad. Agitaator Pikhof viisakalt öeldes luiskab," väljendas sotsiaalmeedias oma nördimust riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni liige Külliki Kübarsepp.

Vabaerakonna esindaja sõnul lasid nad õiguskomisjonis hääletada Vabaerakonna sisulised muudatusettepanekud ühe paketina komisjoni töö venitamise vältimiseks. EKRE muudatusettepanekute üle paluti hääletada ükshaaval, sest ei soovitud toetada neid ettepanekuid, mis ei langenud kokku Vabaerakonna omadega ning mille sisu ja kvaliteet ei olnud eelnõu raames pädev. "Vabaerakond ööistungeid ei toeta. Meie muudatusettepanekud ei lähtu EKRE tegudest, vaid on suunatud õiguspraagi kõrvaldamisele ja paremate lahenduste otsimisele. Või soovib Pikhof öelda, et meie saadikud ei tohi täita oma põhiseaduslikku kohust võtta osa riigikogu tööst?" küsis Kübarsepp.

Vabaerakond on seisukohal, et toetab samasooliste paaride õiguslikku tunnustamist riigi poolt, kuid mitte õigusloomekultuuri hävitades. "EKRE tegevus seoses kooseluseadusega on hoopis teisest ooperist," lisas Kübarsepp.

"Pärast Savisaare kadumist vajavad valitsuserakonnad uut kolli, kellele vastanduda. Kas järgmisena ohverdatakse riigi tasakaalukas areng jäägitult selleks, et EKRE populaarsus kasvaks ja hääli tagav terav vastandumine kestaks?"

Et tagada samasoolistele paaridele pärimis-, vara-, ülalpidamis- ja teised õigused ning vältida segast ja eksitavat õigusloomet, algatas Vabaerakond paarkonnaseaduse. "Heljo Pikhofi parem käsi õiguskomisjonis reformar Valdo Randpere on sildistanud Eesti põhiseaduse looja Jüri Adamsi autorlusega eelnõu juriidiliseks plämaks ja pilastamiseks. Te ju nõustute, et pärast seda on raske kõnelusi jätkata? Tahame dialoogi, sest kui ühiskonnas enam ei räägita probleemidest ausalt, siis kogunev vimm ja viha võib üks korda plahvatada. Kui plahvatab, siis matab see meid kõiki tuha alla," kirjelas Kübarsepp.

"Kui oli hääletamine, siis Vabaerakond ja EKRE olid seljad kokku pannud ja Vabaerakond toetas EKRE muudatusettepanekuid. Jäi mulje, et nad on ühes paadis venitamistaktika osas ja ka ööistungite osas," ütles õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof eile "Aktuaalsele Kaamerale".