Vabaerakonna teatel esitab Eesti põhiseadus valimiste kohta nõude, et need peavad olema vabad. Vabadus peaks tähendama ka kandidaatide nimekirjade esitamise vabadust. "Riigikogu valimistel on see Eestis tõsiselt piiratud,“ öeldakse Vabaerakonna esinduskogul heaks kiidetud soovituses riigikogu fraktsioonile.

Vabaerakonna juhatuse ja riigikogu liikme Jüri Adamsi sõnul on selle olukorra lahendamiseks kaks võimalust: vähendada otsustavalt erakonna registreerimiseks vajalikku liikmete arvu ning avada nimekirjade esitamise õigus ka muudele mittetulundusühingutele.

Samuti peab Vabaerakond õigeks lubada valimisliitude moodustamist nõnda, et kaks või rohkem erakonda saaksid esitada ühise nimekirja.

Erakond kavatseb teha passiivset valimisõigust silmas pidades riigikogus muudatusettepanekuid või algatada eelnõu. Varem on Vabaerakond algatanud riigikogus avatud valimisnimekirjade eelnõu ning nn. peibutuspartide grillimise, mis tähendab, et kui riigikogu liige kandideerib kohalikel valimistel ning osutub valituks, siis tuleb ta riigikogu mandaadist loobuda.