"Vabaerakonna esinduskogu leidis päevapoliitilist olukorda vaagides, et koalitsiooni jätkamine või selle lagunemine ja uuega asendumine on eeskätt praeguste valitsuserakondade kätes. Valitsuse lagunemiseks piisab ühe partneri kõrvaleastumisest, aga selleks, et oleks võimalik moodustada uus koalitsioon, on vaja vähemalt kahe praeguse koalitsioonipartneri kaasalöömist,“ võttis olukorra kokku Vabaerakonna esimees Andres Herkel.

"Loomulikult tuleb tagasi kutsuda kevadel tehtud maksurumalus. Meil on hea meel tõdeda, et Sotsiaaldemokraatlik Erakond on meie ettepanekud suuresti üle võtnud. Loomulikult ei näe me mõtet osaleda koalitsioonis, mis midagi põhimõtteliselt muutmata ainult nuppe ümber rivistab. Eesti on demograafilises, majanduslikus ja moraalses ummikus – me peame tegema ei midagi rohkemat ega vähemat, kui hakkama üles ehitama uut, inimsõbralikku Eestit. Selleks tuleb kõigepealt julgeda endaks jääda – meile ei antud mandaati mitte asendamaks kartellimaastikul IRL-ist tühjaks jäävat kohta, vaid lootuses, et suudame ellu tuua selle uue parema Eesti, mis elab inimeste südametes," märgitakse erakonna pressiteates.

"Aru pähe! Aitab pseudoteemadega ühiskonna lõhestamisest! Oleme välja pakkunud demokraatiapaketi ja teeme kõik, et see ellu viia. Vabaerakond tahab olla kodanikuühiskonna väljund. Kodanikuühiskond eeldab kuulamist ja dialoogi. Vajame riigimehi valimistest valimisteni hingitsevate poliitikute asemel. Esinduskogu toetub juba olemuslikult võrkstruktuurile, mis annab esialgu Vabaerakonna liikmetele – kõikjale me kohe ei jõua – võimaluse end teostada kas läbi huvitavate teemade, kus tahtmist ja oskust kaasa rääkida, või läbi piirkondlike organisatsioonide. Üks ei saa teiseta, üks pole teisest tähtsam," leiavad vabaerakondlased.

"Juba peaaegu kaks aastakümmet on räägitud haldusreformi vajadusest; sellega seostub ka Tallinna linnriigistumine ja vastandumine Eesti huvidele. Senise tempoga isevooluteed minnes võtab valdade liitumine paar sajandit aega. Kellelgi peab lõpuks jätkuma julgust ja tarkust see Eestile hädavajalik samm lõpuks ära teha."