„Praegu arutelu all olev kohalike omavalitsuste reform saab olla vaid esimene aste haldusreformis, sest kogu riigibürokraatia vajab olulisi muutusi,“ ütles Vabaerakonna esinduskogu liige, Konguta vallavolikogu esimees Märt Meesak.

„Lähtume reformide käsitlemisel inimesest, kelle elukvaliteet ja võimalused oma elu üle otsustada peavad kasvama ja see tähendab naasmist demokraatia aluspõhimõtete juurde,“ lisas ta.

Vabaerakonna saadik ja erakonna riigihaldustoimkonna juht Artur Talvik ütleb, et omavalitsuste reformi puhul tahame näha omavalitsuste autonoomia suurendamist, sealhulgas oma tulubaasi üle otsustamisel. „Linnad ja vallad peavad kujunema riigi keskvõimule võrdväärseteks partneriteks, mitte sõltuma parteikontorite manipulatsioonidest. Kohalike kogukondade vabastamine parteidiktaadist on meile väga oluline,“ ütles ta.

Talvik lisas, et Vabaerakond peab oluliseks jagada kohaliku tasandi ülesandeid alt üles nii, et igal kodanikul on väljund oma kohaliku elu üle otsustamises. „Peame pidama meeles, et omavalitsus on kohalike elu korraldamise vorm“.

Talviku sõnul peab kohalik ja riigivõim toetama igal tasandil kodanikuühiskonda ja omaalgatuslikkust. „Näeme, et praegune bürokratiseerunud keskvõim ning killustunud ja sisulise võimuta kohalikud omavalitsusted ei saa sellega enam hakkama, mida kiiremini toimub haldusreform, seda parem, sest siis on vaja asuda ülejäänud riigireformi sammude juurde.“

Riigikogu Vabaerakonna saadik Artur Talviku kinnitusel peab erakond oluliseks omavalitsuse juhtimisel kohalike kogukondade arvestamist, mitte ainult kaasamisega vaid õiguste jagamisega kogukondlikele ühendustele.