"Kuna seda on ekslikult tõlgendatud valmisolekuna anda hääled, kuid mitte osaleda valitsuses, siis kinnitan, et selline võimalus ei tule kõne allagi. Me oleme kas valitsuses või opositsioonis ja meie esimene eelistus on olla valitsuses," ütles Herkel. See eeldab Herkeli sõnul läbirääkimisi ja need ei saa tulla lihtsad.

Erakonna juhatuse otsus

Vabaerakonna juhatus näeb kujunenud poliitilises olukorras võimalust Eestile oluliste muudatuste elluviimiseks ning poliitilise kultuuri avatumaks ja kaasavamaks muutmiseks. Rahulik ja demokraatlik valitsusvahetus on üks meie riigikorra aluspõhimõtetest.

Vabaerakond on avatud koostööks ning valmis võtma valitsusvastutuse, kui see võimaldab lahendada Eesti riigi ees seisvaid sõlmprobleeme ning teostada Vabaerakonna programmilisi eesmärke. Nende hulgas on demokraatia tugevdamine, bürokraatia piiramine, rahvastiku- ja perepoliitika toetamine, kohalike kogukondade võimekuse kasvatamine ning majandust toetav maksupoliitika.

Meie soov on kuuluda koalitsiooni ja me ei pea õigeks valitsuse toetamist meie saadikute häältega ise valitsuses osalemata. Kui me valitsusse ei kuulu, siis määratleme end selgelt opositsioonijõuna.

Meil on kompetentsi, energiat ja värskust, mis annab uuele valitsusele parema ja tugevama sisu. Vabaerakonna tulek poliitikasse ning järjepidev töö avatud ühiskonna, võrdsete võimaluste ja demokraatlike väärtuste nimel on Eesti poliitilist kultuuri oluliselt parandanud ning valitsusse kuuludes saaksime koos partneritega veel rohkem ära teha.