Memento Liit, Endiste Poliitvangide Liit, Vabadusvõitlejate Liit ja Eesti Vigastatud Sõjameeste Ühing esitasid pühapäeval ühispöördumise. „Oleme korduvalt kinnitanud, viimati 1.aprillil läinud aastal, et parim koht samba jaoks on Vabaduse väljak või selle lähiümbrus,” on kirjas Delfile saadetud avalduses.

Ka ministritest koosnev Eesti lähiajaloo tutvustamise komisjon on arvamusel, et Vabaduse ausammas tuleb püstitada Tallinna Vabaduse väljakule.

Samas pole president Arnold Rüütel taganenud veendumusest, et parim koht Vabaduse memoriaali püstitamiseks on Tallinna lauluväljak. Sellega oli Tallinna linnapeana päri ka Keskerakonna juht Edgar Savisaar.

24.-30. jaanuarini toimub Tallinnas linnaelanike küsitlus, kas vabaduse sammas peaks paiknema Vabaduse väljakul või mujal.

„Tallinn vajab esindusmonumenti ja mis sobiks selleks paremini, kui mitte Vabaduse sammas Vabaduse väljakul,” küsivad kunagised tagakiusatud ja vabadusvõitlejad. „Teiseks — tegemist on Eesti pealinna südamega, kuhu satuvad sageli nii linlased kui ka külalised. Kolmandaks — mitu Vabaduse-nimelist üksust moodustavad üheskoos juba Vabaduse kompleksi.”

Et sambast kujuneks Eesti ja eestluse tõeline ülistus, peab selle loomisele eelnema tõsine rahvaarutelu — nii monumendi asukoha kui ka selle väljanägemise üle, leiavad allkirjutanud.

Esmaspäeval avatakse küsitluspunktid linnavalitsuse teenindussaalis ja linnaosade valitsustes, reede pärastlõunal, laupäeval ja pühapäeval saab hääletada kaheksas kaubanduskeskuses ja Nõmme Kultuurikeskuses, teatas Delfile Tallinna pressiteenistus.

Hääletada saavad kõik vähemalt 18-aastased isikud, kes on rahvastikuregistris arvel Tallinna elanikuna. Hääletada saab nii traditsiooniliselt küsitluspunktides kui ka interneti vahendusel elektrooniliselt. Elektroonilist hääletamissüsteemi katsetatakse selle küsitluse raames Eestis esmakordselt.

Interneti vahendusel saavad anda oma hääle ID-kaarti ja kehtivaid sertifikaate omavad hääleõiguslikud isikud. Elektrooniliselt saab hääletada alates 24. jaanuarist kella 9 kuni 29. jaanuari kella 20-ni veebilehel www.valimised.ee.

Hääletamissüsteem tagab, et igal osalejal on võimalik hääletada ainult üks kord. Samas on võimalik elektrooniliselt hääletades varasem otsus ümber hääletada — arvesse läheb isiku poolt viimasena antud hääl.

Elektrooniliselt saab hääletada ka linnavalitsuse teenindussaali sisse seatavas ajutises internetipunktis.