Kolmapäeval aset leidnud peaministri ja Memento juhtkonna kohtumisel peatuti pikemalt Vabaduse ausamba ja nn Valge raamatuga seotud teemadel, samuti arutati represseeritute täiendava toetamise ning sihtasutuse Memento rajamise võimalusi, teatas Delfile valitsuse meedianõunik.

Peaminister ja Memento juhtkond olid ühisel seisukohal, et Vabaduse ausamba rajamise osas tuleb Eesti ühiskonnas leida võimalikult lai konsensus. Samuti leiti ühiselt, et kõige sobivam asukoht Vabaduse ausamba jaoks on Tallinna Vabaduse väljak.

Arutluse all oli ka Eesti emale pühendatud ausamba rajamine Võrru ning jõuti seisukohale, et selle projektiga tuleb kindlasti edasi liikuda.

Okupatsioonide repressiivpoliitika uurimise komisjoni töö kokkuvõtte ehk nn Valge raamatu osas leiti ühiselt, et kindlasti on vajalik raamatu trükkimine ning võimalikult laiaulatuslik levitamine nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt.

Peaminister Parts kinnitas Memento juhtkonnale, et Valge raamatu trükkimine rahastamise küsimuse taha ei takerdu.

Lisaks arutati kohtumisel Memento ettepanekuid represseeritute täiendava toetamise osas. Peaminister võttis Memento ettepanekud teadmiseks ning informeeris Memento liikmeid sellest, et järgmise aasta eelarves toetussummad represseeritutele kasvavad.

Sihtasutuse Memento rajamise osas lepiti kokku, et loodav sihtasutus peab kindlasti tagama Memento maakondlike ühenduste kaasamise. Sihtasutuse sisu väljatöötamise osas lubasid Memento liikmed tööd jätkata.

Peaminister teavitas Memento juhtkonda Eesti vabaduse ausamba rajamise ja riikliku iseseisvuse eest langenute mälestamise küsimuse lahendamiseks moodustatud erakondade ümarlaua tööst.