„Eesti demokraatia vanker on kraavis, sellest saavad aru kõik, kellel silmad peas. Aga osa meist teeb ikka veel nägu, nagu ei oleks suurt häda midagi,“ ütles ühingu Mõttekoja liige Andres Ammas MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik teatel.

„Pealispinnal paistab, et meie valimised toimuvad vabalt ja ausalt, hääletajaid ei terroriseerita ja tulemusi ei võltsita. Kuid ometi ei ole meie valimised ei vabad ega võrdsed, uute ja võistlevate kandidaatide nimekirjade ülesseadmine on sama hästi kui võimatu.“

„Aastate jooksul on kirjutatud valimisi ja erakondi käsitlevatesse seadustesse hulk valesid ja vigaseid norme, mis on kumuleerunud ja annavad nüüd üheskoos demokraatiat sisuliselt kägistava tulemuse. Kõige määravamaks sai aga Juhan Partsi peaministriks tõstnud koalitsiooni samm 2003. aastal, millega hüppeliselt suurendati riigikogus esindatud erakondadele riigieelarvest antavat rahalist toetust kaugele üle selle, mis oleks erakondade tegevuse toetamiseks vaja olnud,“ selgitas Andres Ammas.

Riigikogus esindatud neli erakonda on nii hästi rahastatud, et neil ei ole enam oluliselt vaja koguda valimiskampaaniate läbiviimise jaoks raha, valimiskampaaniad tehakse nüüd võlgu ja hiljem tasutakse võlad riigieelarvest regulaarsetelt saadavatest summadest.

„MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik on seisukohal, et praegune ebanormaalne olukord tuleb likvideerida nii kiiresti kui võimalik. Esimese ja kõige tähtsama asjana on vaja vähendada erakondadele riigieelarvest antavaid toetussummasid selliselt, et neid ei saaks kasutada valimiskampaaniate tegemiseks,“ ütles riigikogu liige Andres Herkel.

Kui Põhiseaduse Assamblee valmistas põhiseadust, ei osatud ette näha, et kujuneb välja amoraalne erakondade riiklik ülerahastamine. MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik on seisukohal, et see demokraatiat halvav kogemus on nii oluline, et oleks vaja selle kordumist keelav norm kirjutada põhiseadusesse," leidis ühingu üldkoosolek.

„Eesti ühiskonnas on vaja saavutada kokkulepe, millised lahendused on Eestile sobivad. Lähemal ajal korraldab Vaba Isamaaline Kodanik konverentsi, kuhu oodatakse osalema kõiki, keda praegune olukord erakondade rahastamises muretsema paneb,“ tutvustas Mõttekoja liige Andres Herkel ühingu plaane.