“Võib öelda, et eelmine aasta oli uute liikide osas üks paremaid. Tavaliselt on neid aastas nähtud kuni neli,” märkis Eesti ornitoloogiaühingu linnuharulduste komisjoni esimees Margus Ots Eesti Päevalehele.

Tema kinnitusel märkasid kaks Soomest tulnud linnuvaatlejat eelmise aasta viimastel päevadel Noarootsis Dirhami sadamas polaarkajakat, kes muidu pesitseb Gröönimaal. “Lindu nähti sadamas veel ka aasta teisel ning kolmandal päeval,” sõnas Ots. Lisaks sellele õnnestus linnuhuvilistel aasta jooksul märgata veel viit liiki eksikülalisi. Eestisse jõudsid kiripugu-rüdi, kõrbe-põõsalind, mägiraat, siidhaigur ja värbhuik.

“Tavaliselt eksivad siia pärast pesitsust noorlinnud. Samuti jõuavad meile kevadel ja sügisel tormide tõttu lennuteelt kõrvale kaldunud rändlinnud,” ütles Ots. “Näiteks kevadel, kui ilmad soojaks lähevad, võib suurte kõrgrõhkkondade toel meile sattuda Kagu-Euroopast Musta mere äärest pärit linde,” selgitas Ots. “Hilissügisel pärast suuremaid Põhja-Atlandil olnud torme võib Eesti läänerannikul uusi linnuliike kohata.”.