paigaldati kohale märtsis, enne pesaomanike saabumist, teatas Eesti Ornitoloogia Ühing (EOÜ).

Toonekure paar ilmus esimest korda pesale 15.aprilli õhtul ja alates järgmisest päevast algas vilgas ehitustegevus. Esimene muna muneti 20.aprilli pärastlõunal ja neljas 26.aprillil. Tänaseks on pesas 4 poega. See tähendab, et haudumine toimus ilma probleemideta.

Kurepere probleemideks võivad olla juhuslikud või tahtlikud häiringud inimese poolt. Kui keegi juhtub käima näiteks lörtsise ilmaga pesa juures, läheb vanalind lendu ja munad võivad kergesti maha jahtuda — tulemuseks on sel juhul loote hukkumine ja nii-öelda mädamuna. Samuti võib ronk pesalt peletatud must-toonekure muna ära viia või katki teha.

15.-21.maini pesakaamera ei töötanud ja EOÜ ei julgenud minna ka päris pesa lähedale asja kontrollima. Eile pidid Kotkaklubi arvutuste kohaselt pojad koorunud olema ja ka ilm oli piisavalt soe (+28°), et kaamera kaableid üle kontrollida. Isegi kui vanalind pesalt lendu oleks läinud, ei hakanuks poegadel külm. Viga leiti 40 meetrit pesast ja parandati. Ettevaatlikult tegutsedes ei häiritud Toonit ja Donnat.

Kuna pesakaamera toimimiseks kulub üsna palju energiat, siis üheks suuremaks probleemiks on akude vahetamine. Selle juures on oht pesaomanikele nö vahele jääda ja asjatut häirimist tekitada. EOÜ otsib momendil võimalust päikesepatareide kasutamiseks täiendava energiaallikana. “Igasugune sellealane abi on oodatud — nii tehniline kui teoreetiline.”

Kui tehnika vastu peab ja Tooni pesitsemine edukalt laabub, on plaanis jälgida Tooni pesaelu kuni poegade pesast lahkumiseni augustis.