„Kui vähekindlustatud inimesel tekib juriidiline probleem, siis oma vahenditest on seda keeruline, kui mitte võimatu lahendada. Seetõttu toetabki riik vabaühenduste kaudu tasuta õigusnõu andmist. Samuti rõhutan, et ministeerium plaanib kogu õigusabi süsteemi reformimisega alustada juba sellel aastal, et oluliselt parandada inimeste ligipääsu juriidilisele abile. Plaanime ühendada riigi õigusabi ja esmatasandi õigusnõustamise. Meie nägemuse järgi võiks seda teha advokatuur,“ ütles justiitsminister Urmas Reinsalu.

Üldise õigusabi andmiseks ning õigusteenuse kättesaadavuse parandamiseks vähekindlustatute hulgas eraldas justiitsministeerium 67 000 eurot SA Õigusteenuste Büroole.

Erivajadustega või töökeskkonna tõttu püsiva tervisekahjustuse saanud isikutele hakkab õigusabi andma MTÜ Eesti Kurtide Liit, keda ministeerium toetab selleks 35 000 euroga. Laste ja lastega perede probleeme puudutavat õigusnõu hakkab andma MTÜ Lastekaitse Liit, kellele eraldatava toetuse summa on 8000 eurot.

Veebilehe www.juristaitab.ee ja www.juristaitab.ee/ru haldamist jätkab MTÜ Juristide Liit, kes saab selleks toetust 41 000 eurot.

Justiitsministeerium kuulutas konkursi tasuta õigusnõu andjate leidmiseks välja eelmise aasta lõpus. Konkursile laekus kokku 18 taotlust.