IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles täna pressibriifingul, et 1. juuliks 2016 töötab valitsus välja haldusreformi seaduse, kus pannakse paika selged, ühemõttelised kriteeriumid, mille abil hinnatakse omavalitsusi selle järgi, kas nad neile kriteeriumitele vastavad ja nähakse ette vabatahtlik ühinemisperiood täiendavate soodustustega kuni 2017. aasta kohalike valimisteni.

Pärast seda omavalitsused, mis ei ole vabatahtlikult liitunud 2017. aasta sügiseks, liidetakse valitsuse otsusel vastavalt uutele kriteeriumitele. Eesmärk on Reinsalu sõnul, et kohalikud omavalitsused oleksid suutelised kas eraldi või ühiselt pakkuma paremaid avalikke teenuseid, et maapiirkondade konkurentsivõime oleks tugevam.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ütles, et homme on läbirääkimistes paus, et erakonnad saaksid oma liikmetega arutada, kui kaugele ollakse jõutud. Pühapäeval aga läbirääkimised jätkuvad, et veel enne esmaspäeval kogunevat riigikogu uut istungit kokkuleppele võimalikult lähedale jõuda.

Mis puudutab erinevaid maksumuudatusi uue koalitsioonileppe rahastamiseks, siis on Rõivase sõnul arutatud väga paljusid võimalusi. Ta viitas alkoholi- ja tubakaaktsiiside tõusule tulevikus, mis on aga läbirääkimistel väga palju vaidluseid tekitanud. Põhjuseks pole mitte vastuseis aktsiisitõusu mõttele, vaid pigem küsimus, et kui palju tulu teatud protsent tõusu toob, sest arvestama peab ka salaturu kasvu ja tarbimise languse võimalusega. Viimane variant oleks iseenesest rahvatervise seisukohalt hea.