"Seoses sellega, et eile esitas Keit Pentus-Rosimannus tagasiastumisavalduse, olen loomulikult alustanud uue välisministrikandidaadi otsingutega. Ma kavatsen seda väga põhjalikult kaaluda ja loomulikult ka kõikide Reformierakonna juhatuse liikmetega seda läbi rääkida," kinnitas peaminister.

Rõivase sõnul nimetatakse uus minister ametisse vandega parlamendi ees. Kuna järgmine Riigikogu korraline istung on planeeritud alles septembrisse, võib erakorraline istung toimuda paari nädala pärast.

"Olen rääkinud riigikogu esimehega, realistlik on paari-kolme nädala jooksul riigikogu kokku kutsuda," ütles Rõivas, ja lisas, et kavatseb kindlasti uue välisministri kandidaadi nime erakonna juhatusele esitada varem. "Järgmisel reedel on koosolek. Soovin, et võimalikult paljud erakonna liikmed saaks sellest osa võtta."

Võimalike kandidaatide nimede osas peaminister täpsemat infot ei jaganud. "Ma ei kavatse kindlasti anda mingisuguseid vihjeid enne, kui kandidaat on küps erakonna juhatusele esitamiseks. Ja siis anname koheselt sellest teada. Nädala pärast saame Eestile võimaliku parima välisministrikandidaadi välja öelda," täpsustas Rõivas.

Peaministri sõnul peab uue välisministri valiku puhul arvestama mitmeid aspekte: üks asi on valijatelt saadud mandaat; samuti on oluline, et kandidaat oleks valdkondlikult tugev ekspert. Näiteks tõi Rõivas julgeolekuolukorra, mis eeldab valdkonna tundmist ja võimekust sinna võimalikult kiiresti sisse elada.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus teatas pärast Autorollo kohtuasja ringkonnakohtu lahendi avalikustamist, et esitas peaministrile lahkumisavalduse.