Eelmisel esmaspäeval esitas Keskerakonna esimees Edgar Savisaar peaminister Siim Kallasele ametliku ettepaneku vahetada Seppik siseministri ametikohal välja riigikogu Keskfraktsiooni senise esimehe Toomas Varekiga. President Arnold Rüütel kiitis selle ettepaneku heaks.

Keskerakonna liider Edgar Savisaar avaldas arvamust, et Varekist saab hea minister. “Varekil on pikaajaline poliitiline kogemus. Tean, et vähemalt kaks valitsusjuhti on palunud teda enda valitsusse ning mul on hea meel, et ta nüüd nõusse jäi,” ütles ta. “Varek valdab hästi keerulisi süsteeme. 28-liikmelise Keskfraktsiooni suutis ta juhtida opositsioonist koalitsiooni ning kindlasti saab ta hakkama ka siseministeeriumi komplitseeritud haldusalaga.”

Varek on sündinud 6. juunil 1948 Rakveres. 1972. aastal lõpetas ta Eesti põllumajanduse akadeemia. Ta on olnud Kullaaru sovhoosi direktor, Viru kolhoosi esimees ja AS Viru Õlu tegevdirektor. Aastail 1996-1999 oli Varek Rakvere linnapea. 1999. aastal kogus ta riigikogu valimistel Ida- ja Lääne Virumaal 1115 häält ning pääses riigikokku.

Keskerakonda kuulub Varek alates 1997. aastast. Ta on Keskerakonna juhatuse liige, Keskfraktsiooni esimees alates 1999. aastast ning koalitsiooninõukogu liige.

Vareki asemel peaks riigikokku saama asendusliige Jüri Martin. Keskfraktsioon valib uue koosseisu kokkutulemiseni jäänud ajaks endale uue esimehe algaval nädalal.