Liikluskindlustuse seaduse eelnõu uus versioon on võrreldes seni kehtivaga muutunud kindlustusvõtja jaoks kahjulikumaks, leiab Eesti Kindlustusmaaklerite Liit (EKML). "Kindlustusmaaklerid esindavad kindlustuslepingute sõlmimisel kindlustusvõtjate huve ning on mures uue seadusega tehtavate muudatuste pärast," ütles EKMLi juht Reet Rattur, tuues kolm kõnekat näide, kirjutab Äripäev.

Eelnõu järgi ei tohi registrisse kantud sõiduk kindlustuslepinguta olla üle 12 kuu ka siis, kui see seisab näiteks remonditöökojas või müügiplatsil. Ratturi sõnul nõutakse pärast aasta möödumist autoomanikult kolmekordse kindlustusmakse tasumist. "Kui sõidukit kasutatakse, on kindlustuslepingu sõlmimise nõue ja selle puudumise eest trahvimine mõistetav. Kuid lihtsalt vara omamise eest karistuse ettenägemine on pretsedenditu," ütles ta.

Ka kindlustusmaksega hilinemine ähvardab kolmekordse maksega. Selle võib Liikluskindlustuse Fond (LKF) lihtsalt kohtutäituri abiga sundtäitmisele pöörata. "See ei võimalda kindlustusvõtjal piisavalt kaitsta oma õigusi. Sõiduki omanik võib avastada, et täitur on makse tema kontolt lihtsalt maha võtnud," nentis Rattur.

Kolmandaks ahendab eelnõu inimese võimalust vahetada kindlustusseltsi. "Kindlustusvõtja võiks seltsi vahetada ainult siis, kui ta esitab avalduse vähemalt 14 päeva enne kindlustusperioodi lõppu. Enamik kindlustusvõtjad ei mõtle nii vara lepingu uuendamise peale," selgitas Rattur ja lisas, et EKML sai eelnõu ministeeriumilt alles pärast selle valmimist ning seetõttu on neil muudatusi soovitada hilja.

Ka Tartu Ülikooli kindlustusõiguse doktorant Olavi-Jüri Luik leiab, et eelnõu vajab täiendavat läbitöötamist, sest asjaosaliste huvid on tasakaalust väljas. "Küsitav on, miks riik ei soodusta hinnakonkurentsi kõrval teenuse sisukonkurentsi tekkimist," ütles ta.