Märkimisväärsemate muudatustena, mida esmaspäevast toimima hakanud uued domeenireeglid endaga kaasa tõid, saavad lisaks ettevõtjatele ka eraisikud ja välismaised registreerijad hakata endale .ee lõpuga domeene registreerima ning registreeritavate domeenide arv ei ole enam piiratud. Domeeni registreerimine muutus tasuliseks ja tähtajaliseks, registreerimisperioodi pikkuseks on korraga üks aasta, teatas BNS.

Registreerimise ja tasu kogumise ülesannet hakkasid alates esmaspäevast registripidajatena täitma EIS-ilt vastava akrediteeringu saanud telekommunikatsiooniettevõtted, keda on praegu 15. Kuna esmapäeval ei saanud mõned registripidajad registriga ühendust, siis uue, kahetasemelise mudeli eripära tõttu tuleb sellisel juhul võrdse kohtlemise tagamiseks peatada registrisse taotluste vastuvõtmine kõigilt registripidajatelt, ütles EIS registripidajate koordinaator Kristo Kraanat BNS-ile.

EIS peatab keskregistrisse taotluste vastuvõtmise kuni uute testide läbiviimiseni registripidajatega. Registripidajad jätkavad registreerijatelt domeenitaotluste vastuvõtmist vastavalt esmaspäeval jõustunud domeenikorrale ja edastavad need pärast registri töö taaskäivitamist registrile.

Registri töö võib taaskäivituda juba teisipäeval, EIS vabandab ja teavitab koheselt uuest käivitusajast, kinnitas Kraanat.

Tippdomeen .ee on internetikeskkonnas niisama oluline Eesti riigi sümbol kui riigilipp, vapp ja hümn ning usaldus Eesti riigi ja Eesti tippdomeeni vastu on omavahel tihedalt seotud, ütles EIS-i juhatuse esimees Marek-Andres Kauts BNS-ile. Soomes ja mõnedes teistes riikides on tippdomeeni kasutamine sarnaselt teiste riiklike sümbolitega reguleeritud seadusega.