Reformierakonna ja Keskerakonna esindajad teatasid sellest kolmapäeval pärast läbirääkimiste kolmandat vooru.

Reformierakonna aseesimees Heiki Kranich ütles, et neljapäeva hommikul kogunevad delegatsioonid veel kord.

“Vaieldud on palju, aga oleme teineteist hästi kuulanud,” ütles Keskerakonna abiesimees Peeter Kreitzberg Kanal 2 “Uutes uudistes” läbirääkimiste õhkkonda kirjeldades.

Neljapäeva ennelõunal arutab lepet Reformierakonna juhatus ja kui ta dokumendi heaks kiidab, võidakse see samal päeval alla kirjutada.

Reformierakonna teine aseesimees Meelis Atonen ütles “Uutes uudistes”, et Eesti majandus- ja välispoliitilised suunad jäävad uue valitsuse ajal püsima. Küll avaldas ta arvamust, et käbirääkimistel Euroopa Liiduga hakkab valitsus senisest enam eesti huve kaitsma.

Kreitzberg märkis, et koalitsioonilepe ei tule eriti pikk, koosnedes viiest-kuuest leheküljest. Leppe punktide täpne hulk selgub neljapäeval, sest osas küsimustes pole pooled veel kokku leppinud.

Kreitzberg tõi näiteks maa müügi välismaalastele ning suveaja taastamise.

Hiljem teatas Keskerakonna liider Edgar Savisaar ETV “Aktuaalses Kaameras”, et maa müügi küsimuses jõuti kompromissini.

Küll on mõlema erakonna esindajate sõnul selge, et maksupoliitika ei muutu ning haridusministeerium jääb Tartusse.

Kreitzbergi sõnul on kõne all pensionide suurendamine 200 krooni võrra, see võib juhtuda suvel. Eesmärgiks seatakse, et pension suureneks keskmisest palgast kiiremini ning jõuaks 40 protsendini keskmisest palgast.

Kreitzberg ja Kranich viitasid, et suure tõenäosusega tühistab uus valitsusliit varasema otsuse eraldada 40 miljonit krooni Eesti mainekujunudusele. See raha jagatakse regionaalprogrammidele.

Kranich ütles “Aktuaalsele Kaamerale”, et on naeruväärne arvata, nagu asendaks märk tegelikkust.

Teistest teemadest on kõne all tööhõive ja väikeettevõtluse edendamine.

Mõlema erakonna esindajad kinnitasid, et isikutest ja ametikohtadest on veel vara rääkida.

Kreitzbergi sõnul pole selge seegi, kui palju ministriportfelle keegi saab, kas mõni ministrikoht kaob või mis juhtub riigikogu juhatuses. Ta viitas, et lisaks ministriportfellidele ja kohtadele riigikogu juhatuses muutuvad ka riigikogu komisjonide juhid ning riigikogu esindajad aktsiaseltside nõukogudes.

Kranich tõdes, et mõlemad pooled soovivad oma erakonnale võimalikult head positsiooni.

Kreitzbergi sõnul pole portfellide võrdne jaotus kõige tähtsam, sest mõni ministrikoht on teistest tähtsam.

Kreitzberg viitas “Uutes uudistes,” et ei sooviks iga päev Tallinna ja Tartu vahet sõita ehk haridusministriks hakata. Varem on ajakirjandus riigikogu aseesimehele Kreitzbergile ka haridusministri portfelli pakkunud.