Pärast ülevaatliku artikli avaldamist kinnitas Paur Delfile, et vastse riigikogu liikmena on tema eesmärgiks toetada fraktsiooni ja valitsust, eesotsas Jüri Ratasega. Lõuna-Eestis tuntud poliitik Toomas Paur sai parlamenti seoses riigikogulase Tarmo Tamme ministriks nimetamisega.

Paur on varasemalt toetanud Edgar Savisaart: eelmisel aastal Keskerakonna kongressi eel pälvis ta tähelepanu, kui ta koos Peeter Ernitsaga erakonna Tartu piirkonna koosolekult välja visati. Toona oli terav vastasseis Edgar Savisaare ja Kadri Simsoni vahel, mistõttu ei olnud Paur ja Ernits, kompvekikarp näpus, Aadu Musta juhitud koosolekule üllatuskülalistena oodatud.

Möödunud aasta kongressi eel ei olnud puudust ka emba-kumba esimehekandidaati toetavatest tulistest arvamusavaldustest. Savisaart ülistava panuse andsid Tallinna häälekandjas Pealinn nii parlamendisaadik Oudekki Loone kui ka Toomas Paur. Pauri kirjatükk "Savisaar on praegu sama vajalik kui taassünni ajal" nõretab algusest lõpuni keskpartei toonase juhi heroiseerimisest. Mäletatavasti saavutas Savisaart 2015. aasta kongressil edu. Tänaseks on Keskerakonna uueks juhiks peaminister Jüri Ratas ning ka savisaarlaste read on hõrenemas.

Skandaalidega toime tulemine ei ole Paurile võõras. Näiteks aastal 2002 pidi ta Rahvaliidu Lõuna-Eesti koordinaatorina klaarima 11 050 krooni suurust arusaamatust. Nimelt ähvardas AS Taisto pöörduda inkassofirma poole, sest Rahvaliit polnud tasunud kahe kongressile transpordiks tellitud busside eest. Taisto esindaja sõnul polnud Paur raha tasunud hoolimata sellest, et talle on võlga korduvalt meelde tuletatud.

Samal aastal sattus Paur tähelepanu orbiiti sellega, et kõneles parteide eest, kes korraldavad rahvale tasuta simmaneid. Nimelt korraldati Võru-, Valga- ja Põlvamaal perepäevasid, kus esinesid kohalikud ansamblid, näitlejad ja humoristid. "Täitsa häid nalju teevad," kommenteeris Paur siis. Rahvapidude korraldamine ei olnud ainult Rahvaliidu pärusmaa: simmaneid plaanisid korraldada ka Isamaaliit ja Keskerakond.

2007. aastal liitus Paur Eesti Keskerakonnaga.

Oma poliitilise karjääri jooksul on Paur kuulunud Reformierakonda, Tuleviku Eesti Erakonda, Demokraatlikku Tööparteisse, Maarahva Erakonda ja Eestimaa Rahvaliitu. 2007. aastal liitus ta Eesti Keskerakonnaga.

2009 aasta kohalikud valimised tõid ajutise otsustamatuse Võru linna võimuladvikusse, kui Keskerakond ja Reformierakond soovisid ühist liitu luua. Segaduse tekitas hoopiski Keskerakonna sisetüli. "Seis on segane," tunnistas Võrumaa Teatajale Tõnu Anton Keskerakonnast. Ajalehe andmetel oli Keskerakonna sisekliima halvenemise taga Pauri ja Antoni rivaalitsemine, kuna mõlemad soovisid endale volikogu esimehe kohta. Antud konflikt põhjustas Antoni erakonnast lahkumise. Poliitiku sõnul jäeti Võrus rahva teenimine tahaplaanile ja prioriteediks võeti populistlik suund.

Mitmed varasemad erakonnavahetused andsid poliitikahuvilistele võimaluse sahistada, et Paur võiks olla valmis erakonnakaaslastele selja pöörama ning liituma valimiste eel kolmikliidu loonud Isamaa ja Res Publica Liidu, sotside ning Rahvaliiduga, kellel on volikogus enamuse saavutamiseks tarvis ühte lisahäält.

Üks lisahääl oleks tulnud sellest, kui keskerakondlane Toomas Paur, kes kunagi kuulus ka Rahvaliitu, otsustaks oma kodupartei hüljata. "Mina olen aktiivne keskerakondlane ja jään keskerakondlaseks. Pole kunagi seda meelt olnud, et mina pole keskerakondlane," jäi Paur endale kindlaks.

Toomas Paur kõige vasakpoolsem.

Sama aasta novembris pöördus ligi sada Keskerakonda astunud endist rahvaliitlast Eestimaa Rahvaliidu poole avaldusega, milles kutsutakse alustama kõnelusi Rahvaliidu ja Keskerakonna ühinemiseks. Ligi saja allakirjutanu hulgas oli ka Toomas Paur.

2011. aastal kõlas Pauri nimi järjekordses skandaalis, kui toona Keskerakonna peasekretäri ametis olnud Priit Toobal käis väidetavalt Võrumaal hääletust mõjutamas. Toonase Keskerakonna Võrumaa piirkonna juhatuse esimees Inara Luigas kirjeldas, et Toobalit toetas ka Toomas Paur. "Priit Toobali ja Kagu-Eesti piirkonna koordinaatori Toomas Pauri töö oli väga hästi tehtud. Need, kes päevast päeva väitsid mulle, et erakonnas ja erakonna esimehe osas tuleb teha muudatusi, rääkisid juhatuse koosolekul hoopis teist juttu. Ma arvan, et see ei ole ilus, et peasekretär nii jõuliselt sekkub juhatuse koosolekutesse. Kui ta isegi tuleb juhatuse koosolekutele, siis ta võiks sõna paluda, aga mitte nõuda," ütles Delfile Luigas, kelle sõnul üritas Toobal otseselt hääletuskäiku Edgar Savisaare kasuks suunata.

Luigas ei pea õigeks ka seda, et Kagu-Eesti piirkonna koordinaator Toomas Paur, kes on erakonna palgal, teeb nii jõulist kampaaniat ainult erakonna esimehe kasuks. "Kui ta on erakonna palgal, siis ta peaks täitma neid korraldusi, mis on tema tööülesanded töölepingu järgi. See, kui jõuliselt meie erakonna raha eest tehakse ainult ühele isikule kampaaniat pole päris aus."

2012. aastal sattus Paur intriigide keerisesse, kui keskerakondlased Rõngust hakkasid nõudma Siiri Oviiri lahkumist europarlamendist. Käsitsi kirjutatud kirjas nõudsid Rõngu keskerakondlased Oviiri lahkumist Europarlamendist, sest Oviir astus Keskerakonnast välja, nemad aga valisid Keskerakonda, mitte Oviiri.

Oviir ise arvas, et kirja saatmise on korraldanud osav intrigaan Toomas Paur ning ta polnud isegi kindel, kas kõik allakirjutanud on tegelikult oma allkirja andnud. Nimelt kurtis hiljuti Oviirile oma muret üks samakandi proua, kelle sõnul ilmus ajalehes Kesknädal tema nime all kirjutis, mida ta kirjutanud pole.

Tänaseks on Paurist saanud Keskerakonna parlamendisaadik.

Paur: toetan ühiseid mõtteid ja tugevat koalitsiooni

Pärast Pauri tausta ja tegemiste kohta avaldatud lugu kinnitas vastne riigikogu liige, et mingitesse ridadesse fraktsiooni sees tema kuuluma ei hakka ja näeb keskfraktsiooni ühtsena. Eriti oluline on see Pauri meelest nüüd, mil erakonnal on valitsusvastutus.

Paur kinnitas, et fraktsioonis sisetüli või põnevust oodata tema asumise tõttu riigikogusse ei maksa. "Minu eesmärk riigikogus on toetada meie fraktsiooni ja valitsust, eesotsas peaminister Jüri Ratasega ja nii lihtne see ongi," ütles riigikogulane. Paur lisas, et vaid ühtsena saab ja peab edasi minema ning Keskerakonnal on peaministrierakonnana vastutus oma valijate ees.

Paur soovib riigikogulasena enim tähelepanu pöörata Eesti regionaalprobleemidele, mis tema hinnangul on varasemate valitsuste ajal jäänud tagaplaanile. "Lõuna-Eestist pärit mehena on minu soov see, et riik oleks inimeste jaoks ühest piiri otsast teise," sõnas Paur.

EESTI MAARAHVA 5 KONGRESS

TOOMAS PAUR

Poliitik Toomas Paur on sündinud 1949. aastal Võrus. Ta on kuulunud Reformierakonda, Tuleviku Eesti Erakonda, Demokraatlikku Tööparteisse, Maarahva Erakonda ja Eestimaa Rahvaliitu. 2007. aastal liitus ta Eesti Keskerakonnaga, vahendab Vikipeedia.

Paur lõpetas 1975. aastal Eesti Põllumajanduse Akadeemia agronoomina. Aastatel 1987–1994 oli ta Maaritsa kolhoosi esimees. Aastal 1996. aastal valiti ta Eesti Reformierakonna nimekirjas Valgjärve valla volikogu liikmeks.

Paur oli Põlvamaa Tootjate Liidu üks taasrajajaid ning selle esimees. Ta on töötanud pulmavanemana ja Raadio Martas saatejuhina.

Rahvaliidus oli ta erakonna Kagu-Eesti koordinaator ning tegi Arnold Rüütlile 2001. aasta presidendivalimistel kampaaniat.

Keskerakonnas on ta Valgamaa, Põlvamaa, Tartumaa, Jõgevamaa ja Võrumaa koordinaator. 2012. aastal väitis ta, et annetas 2010. aastel Keskerakonnale 30 000 krooni sularahas.

Ta kuulub Võru linnavolikokku ja oli 2009-2010 ning taas alates detsembrist 2015 linnavolikogu esimees. Ta on Võrumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse liige ja AS Võru Vesi nõukogu liige.

Paur kandideeris 1995. aasta Riigikogu valimistel valimisliidu Õiglus nimekirjas valimisringkonnas nr 10, sai 77 häält, kuid valituks ei osutunud. 1999. aasta Riigikogu valimistel kandideeris ta samas Eestimaa Ühendatud Rahvapartei nimekirjas, sai 254 häält, kuid valituks ei osutunud.

2015. aasta Riigikogu valimistel valimisringkonnas nr 11, sai 511 häält, kuid valituks ei osutunud.