"Kui juba kolmandat aastat pole mitte mingit toodangut ja maksumaksja raha eest toetatakse, see on ikka väga kummaline. Tegemist on lihtsa ja labase pettusega," ütles põllumees Jaanus Ajaots saates "Pealtnägija".

Endise kartulikasvataja Vackermanni paksult umbrohtunud mahepõllud on asjatundjate hinnangul nii kehvas seisus, et nende uuesti kasutuselevõtuks kulub mitte ainult mitu aastat tööd, vaid ka väga ohtralt taimekaitsevahendeid. Vackermann kasseerib ise aga mahepõllumehena riigilt toetusi suurusjärgus umbes 50 000 eurot aastas.

Küsimusele, millist toodangut ta oma põldudelt saab, vastas Vackermann, et ta toodab mullahuumust. "Ma toodan mullaviljakust, sest seesama umbrohi, selle ma künnan sisse, kõduneb mullaks ja see huumuse kiht muudkui tüseneb. See ongi see, mis tegelikult on maheviljeluse sisu," ütles Vackermann.

Põllumajandusministeeriumi asekantsler Toomas Kevvai ütles aga, et umbrohu viljelemine pole küll asi, mida peaks pidama mahepõllumajanduses aktsepteeritavaks. Niisamuti tunnistas ka põllumajandusameti mahepõllumajanduse osakonna juhataja Egon Palts, et kui inimene ei anna toodangut, siis see tähendab, et see ei ole mahetootmine.

Samas ei ole teised põllumehed sellisest huumusvalmistamisest varem isegi mitte kuulnud. PRIA peadirektori asetäitja Ahti Bleive sõnul on taotleja ilmselt valesti aru saanud toetuse mõttest ja reeglitest ning mees ütles, et kindlasti ei ole aktsepteeritav umbrohu kasvatamine ning see on lausa nõuetes ja mahemääruses kirjas, et toetust ei anta selle eest.

Kogu probleemi ja Vackermanni-laadsete kahtlaste toetusesaajate vastu aitab põllumajandusametnike sõnul ainult üks lahendus - mahetoetused tuleb siduda reaalse toodanguga. Kui deklareerida end mahepõllumehena, siis peab ka mahekartulit või muud kaupa, mitte ainult takjanuppe tootma.