"Mul pole õnnestunud leida uuringuid, mis viitaksid, et MMSi abil oleks terveks ravitud kas või üks haige inimene, samuti ei leidnud ma teaduslikke tõendeid, mis kinnitaks, et MMS suudab tappa kehas patogeene, nagu näiteks pindade puhul," sõnas Vaughter.

Vaughter märkis, et pööraselt positiivsed tunnistused, millega kloordioksiidile tarvitajaid otsitakse, on võltsid ja need on avaldatud spämmijate, MMSi edasimüüjate ja sellega seotud inimeste poolt.

"Tegelikult on hoopis rikkalikult tõendeid, et suukaudsel tarvitamisel MMS (ehk valgendi) mitte ei ravi, vaid hoopis põhjustab vähki. MMS sisaldab sadu kordi rohkem valgendit, kui on joogivees lubatud. Reegel joogivees lubatud kloordioksiidi sisalduse kohta on loodud mõjuva põhjusega: valgendi on tugevatoimeline oksüdant ja vaba radikaal, aga põhjus, miks inimestel soovitatakse süüa antioksüdante, on see, et need neutraliseerivad oküdante. Miks on vaja oksüdante neutraliseerida? Sest need kahjustavad rakke. Rakukahjustused viivad parimal juhul enneaegse vananemise ja halvimal juhul vähi tekkeni," selgitas Vaughter.

Vaughter rõhutas, et MMS ei toimi ravimina. "See ei saa toimida, sest selleks peaks ta esmalt mõnda loodusseadust eirama. Ioonidel peaks olema ajud ja jalad, et neid patogeenide juurde juhatada, selle asemel, et esimesi ettejuhtuvaid rakke lõhkuda," nentis Vaughter, viidates kloordioksiidi ravitoime uskujate väitele, et MMS hävitab üksnes patogeene, jättes terved rakud puutumata.

MMS on inglise keelest otse tõlgituna "imeline mineraalne lahendus". Kloordioksiid ei ole aga mineraal. Ja teiseks, kui toote nimes kasutatakse sõna "imeline", siis juba see on kahtlustäratav. Vaughter kirjutas, et sääraste sõnade kasutamise korral vaatab tema alati kasumimarginaali. 20-sendist valgendipudelit müüdi artikli kirjutamise ajal 20 dollari eest ehk 10 000-protsendise kasumiga.

Kloordioksiidi kultuse kurja juur pärineb USA-s pettuse eest süüdimõistetud võltsdoktori Jim Humble’i raamatust, mis ilmus 2000-ndate keskel. Humble'i sõnul ravib MMS kõiki inimkonnale teadaolevaid haigusi, välja arvatud siiski vanadussurma. "Jah, MMS teeb tõesti imesid. Kui mitte sinu tervisele ja rinnaümbermõõdule, siis kahtlemata Humble'i rahakotile," sõnas Vaughter, kes viitas, et Humble on miljardär, kes kolis Dominikaani vabariiki, kuna sealt ei anta teda välja.

Mitmed riigid tahaksid Humble'it vahistada. Ta on tagaotsitavaks kuulutatud Aafrikas Malawi vabariigis ja seda ümbritsevates riikides. Tema arreteerimiseks on vähemalt kaks volitust seoses mitme inimese mürgitamise ja surmaga.

USA föderaalne ravimiamet (FDA) väljastas juba 2010. aastal tõsise hoiatuse, et kloordioksiidi ei tohi mingil juhul sisse võtta ja seda sisaldav preparaat tuleb silmapilk hävitada. Samasugune hoiatus on antud ka Suurbritannias, Kanadas ja mitmes muus riigis. Eestis on kloordioksiidi kultus võrdlemisi värske nähtus ja sellekohaseid andmeid on hakanud tekkima alles üle-eelmisest aastast.