Viimasel paaril aastal ei ole see samas langenud ega tõusnud, kirjutab Business Software Alliance esindaja Eestis Kaido Uduste Euroblogis.

“Kõrge piraatlustase peegeldab eelkõige inimeste suhtumist intellektuaalse omandi kaitsesse,” märgib Uduste. “Intellektuaalomandit lihtsalt ei väärtustata.”

Ta peab võimalikuks, et inimesed ei suuda mõista autoriõiguste kaitse vajalikkust enne, kui nende endi poolt loodud teoseid pole hakatud ebaseaduslikult kasutama. Samuti mõjutavad piraatlust inimeste majanduslik olukord ning teadlikkus.

Euroopa madalaima piraatlustasemega paistab silma Luksemburg, kus see moodustab 20 protsenti. Ent ka meile hulga lähemal, Soomes, on piraatluse tase poole madalam kui Eestis, jäädes 25 protsendi juurde.

Euroopas tervikuna on tarkvarapiraatluse tase 35 protsenti.

Umbes pooled ettevõtted kasutavad piraattarkvara

“Kui Lätis ja Leedus esineb aeg-ajalt juhtumeid, kus kliente julgustatakse piraattarkvara kasutama ning ei müüjad ega tarbijad häbene ise sellist käitumist, siis Eestis seda avalikult pigem ei tunnistata,” toob Uduste välja ühe positiivsema joone.

Kui erakasutajate puhul võib tema sõnul esineda probleeme teadlikkusega ning mõningatel juhtudel on tarbija soetanud endale piraattarkvara enesele teadmata, siis ettevõtetes on enamasti tegu juba teadliku otsuse ja riski peale minekuga.

“Arvestades, et suur osa arvutitarkvarast on kasutusel ettevõtetes, võib eeldada, et umbes pooled ettevõtted on langetanud ka otsuse piraattarkvara kasutamise kasuks,” järeldas Uduste.