Uuringust „Kõrgkooliõpingute katkestamise põhjused ja ennetamise võimalused EL riikide näitel" selgub, et üks sagedasemaid põhjuseid kõrgkooliõpingute katkestamiseks on vale erialavalik - noor on valinud eriala vanemate survel või sõprade eeskujul.

EL riikide näitel on oluliseks põhjuseks ka rahalised raskused. Seetõttu on riiklik õppetoetuste ja -laenude süsteem kehvemal majanduslikul järjel perekondadest tulevate üliõpilaste puhul kriitilise tähtsusega. Teadliku erialavaliku tegemisel on võtmetähtsusega karjäärinõustamine, suurema panuse saaksid anda ka kõrgkoolid ise oma erialasid tõhusamalt tutvustades.

„Ministeerium on plaaninud mitmeid tegevusi, mis peaksid aitama ennetada ja vähendada kõrgkoolist väljalangevust," ütles haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski. Septembris alustas tööd 16 Rajaleidja keskust üle Eesti, kus ligikaudu kakssada spetsialisti pakuvad noortele nii õppenõustamis- kui karjääriteenuseid.

„Karjääriabi on kättesaadav kõigile noortele, sõltumata sellest, kas nad elavad suurlinnas või väikevallas," kinnitas minister. „Kehvematest oludest pärit üliõpilased saavad alates eelmisest sügisest taotleda vajaduspõhist õppetoetust. Paari kuu pärast, kui algab kevadsemester, laieneb toetuse saajate ring, taotlemise tingimused muutuvad üliõpilastele soodsamaks ja lisandub uus toetusliik - vajaduspõhine eritoetus."

Uuringu kohaselt on katkestamise ennetamisel olulisim roll kõrgkoolidel. Tähtsal kohal on toetava akadeemilise ja sotsiaalse keskkonna kujundamine ning toimivad tuutori- ja mentorprogrammid. Samuti pakuvad Euroopa kõrgkoolid karjääriplaneerimise, õpioskuste, enesetõhususe arendamise ja motivatsioonikursusi, mille eesmärgiks on parandada üliõpilaste akadeemilist hakkamasaamist.

Uuringu „Kõrgkooliõpingute katkestamise põhjused ja ennetamise võimalused EL riikide näitel" koostas Tartu Ülikooli sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskus RAKE. Uuringu valmimist toetas Haridus- ja Teadusministeerium Euroopa Sotsiaalfondi programmist „Kõrghariduse katkestanute haridustee jätkamine - TULE".

Analüüsiti seitset Euroopa Liidu riiki, kus on OECD kõrgharidusstatistika kohaselt kõrgeim lõpetamise määr: Taani, Suurbritannia, Soome, Saksamaa, Rootsi, Hispaania ja Iirimaa. Andmeallikana kasutati uurimisraporteid, teadusartikleid, juhendeid, kõrgkoolide ja valitsusasutuste kodulehti, samuti küsiti infot riikide haridusministeeriumidelt ja kõrgharidusasutustelt. Lisaks toimus kaks seminari, kus arutati, mis meetmeid tuleks Eesti kõrgharidussüsteemis rakendada, et katkestamisi ennetada ja katkestanute õpingute jätkamist toetada. Uuringu terviktekst on kättesaadav ministeeriumi kodulehel.