Ka mai alguses Afganistani minev Estcoy-12 peab veel leppima vanemate Pasidega. Uute masinatega saab sõitma hakata alles sügisel Afganistani minev Estcoy-13, kirjutab Eesti Päevaleht.

Maaväe ülema kolonel Indrek Sireli sõnul on asja venimise põhjus proosaline: meeste väljaõpe uute soomukite kasutamiseks alles käib. Kuigi esmapilgul tundub, et uuel ja vanal masinal pole mingisugust vahet — istu aga sisse ja sõida —, siis päris nii see tegelikult pole. Praegu ehitavad Eesti spetsialistid Afganistanis Camp Bastionis masinaid ümber — neisse paigaldatakse sidevahendeid.

Kolonel viitas, et oluline muudatus tehakse ka pardarelvastuses. „Raskekuulipilduja on küll sama, kuid torni konstruktsioon ja soomustransportööri sihturi tegutsemine erinevad oluliselt. Kui me XA-180 puhul rääki­sime avatud tornist, siis XA-188 puhul opereerib kuulipildur juba soomustransportööri seest,” selgitas Sirel.

Mai alguses Afganistani minev Estcoy-12 võtab Sireli sõnul kasutusele ameeriklastelt saadud varasemast turvalisemad soomusautod (MRAP): „Kompanii hakkab neid kasutama paralleelselt meie kasutuses oleva muu tehnikaga - soomustransportöörid XA-180, soomustatud Manid ja soomustatud Unimobid."