Ühistranspordiseaduse muutmise seaduse eelnõu oli täna riigikogus teisel lugemisel. Eelnõu esitanud majanduskomisjon kiitis heaks ühe muudatusettepaneku, mis täna riigikogu saalis hääletusele pandi.

Otselepingute sõlmimist raudteeliikluses puudutava muudatusettepaneku esitas IRL-i fraktsiooni liige Juku-Kalle Raid.

Raidi ettepaneku poolt oli 30, vastu 36 ja erapooletuks jäi neli saadikut. 14 riigikogulast hääletamisel ei osalenud. Istungilt puudus 17 parlamendi liiget, sealhulgas ka muudatusettepaneku tegija Juku-Kalle Raid.

Mõneti olulisem kui teema, mille üle täna hääletati, on see, et muudatuse poolt olid Reformierakonna saadikud ja suurem osa sotside fraktsiooni liikmetest. Sotsidest on tõsiselt räägitud kui võimalikust tulevasest Reformierakonna koalitsioonipartnerist.

Reformierakonna praegune koalitsioonipartner IRL hääletas ülekaalukalt muudatusettepaneku vastu ning samuti ei toetanud seda ka ükski Keskerakonna fraktsiooni liige.

„Kuna kehtiva õiguse pinnalt on tekkinud eriarvamusi selles, kas otselepingu sõlmimine raudteeliikluses on lubatav või mitte, siis edasiste vaidluste vältimiseks on vajalik otsesõnu sätestada, et otselepingud on lubatud,“ seisab ühistranspordiseaduse muutmise seaduse eelnõu seletuskirjas.

Sisuliselt tähendab see seda, et ühistranspordiseaduse muutmise seaduse jõustudes on riigil täielik õigus valida ilma avaliku konkursita rongioperaator.

Täna hääletamisel olnud muudatusettepaneku esitanud Juku-Kalle Raid on otselepingute sõlmimise võimaluse seadusesse kirjutamist varasemates sõnavõttudes idiootsuseks nimetanud.

Ühistranspordiseaduse muutmise seaduse eelnõu läheb kolmandale lugemisel 27. veebruaril.