Kaitseliidu Tallinna malev on esindatud kolme võistkonnaga Lääne, Nõmme ja Kalevi malevkondadest. Kahe võistkonnaga alustasid võistlust kaitseliidu Järva, Pärnu, Alutaguse, Harju ja Tartu malevad. Ühe võistkonnaga osalevad Utrial Vahipataljon, Kõrgem Sõjakool, Kuperjanovi pataljon ja Ida prefektuur. Välisvõistlejad on tänavu Soomest.

Utrial osaleb tänavu rekordarv ehk koguni kolm naiskonda - esimene esindab Põhja kaitseringkonda, teine Saaremaa naiskodukaitset ning kolmas Sakala naiskodukaitset, teatas Erna seltsi pressiesindaja.

Võistluste peakorraldaja, Erna seltsi presidendi Meelis Rätsepa sõnul on Utria dessandi ajaloos olnud kõikvõimalikke ekstreemseid ilmaolusid, kuid tuisku seni mitte. "Esimene tuisk on üle elatud, kõik võistkonnad on rajal ja katkestajaid pole. Ilmaennustus lubab aga päeval tuisu jätkumist kuni õhtuni välja - tõotab põnevat võistlust," ennustab Meelis Rätsep.

Osalejail tuleb vaenlase vastutegevuse tingimustes läbida maastikul umbes 60 km pikkune trass. Kontrollpunktides lahendatakse erinevaid ülesandeid kaartide ja NATO tingmärkide tundmises, määratakse oma asukohta, antakse esmaabi ning võisteldakse takistuste ületamises, granaadiheites ning laskmises püstolist ja automaadist.

Sarnaselt Erna retke reeglitele võivad ka Utria dessandist osavõtjad liikuda maastikul seal, kus vajalikuks peavad. Ainsad piirangud puudutavad asustatud punkte, looduskaitse- ja ohualasid. Samuti ei tohi võistlejad väljuda võistluskaardi territooriumilt.

Kahepäevane jõuproov karmides tingimustes lõpeb laupäeval Sinimägedes, kuhu on oodatud ka kõik huvilised. Pealtvaatajail on Sinimägedes võimalus vaadata vaadata kaitseliidu relva- ja varustusnäitust ning süüa sõdurisuppi.

Eesti Vabadussõja ajalukku läinud Utria dessant korraldati 17.-19. jaanuaril 1919. aastal Utria randa. Eesti väed koosnesid peamiselt Soome vabatahtlikest major Martin Ekströmi juhtimisel, kokku 600 meest. 400-mehelist Eesti Dessantpataljoni juhtis alamkapten Karl Aleksander Paulus. Lisaks võitlesid Eesti poolel ülekaaluka punaväe vastu Narva kaitseliidu salk, Vene valgete Põhjakorpuse ohvitseride ning dessandis osalenud laevade madrustest formeeritud kuulipildurite rühmad. Operatsiooni üldjuht oli Johan Pitka. Operatsiooni käigus vabastati 19. jaanuaril Narva punavenelastest.