Veel kolmapäeval ja neljapäeval pidas Eesti politsei võimalikuks, et kurjategija võib viibida Eestis ja varjata end Ida-Virumaal.

Eesti keskkriminaalpolitsei sai Poola ametivõimudelt teate Ustimenko tabamise kohta reede pärastlõunal.

Juri Ustimenko peeti kinni Leedu-Poola piiri lähedal asuva Suwalki linna bussijaamas pärast seda, kui Poola piirivalve sai oma Leedu kolleegidelt informatsiooni ebaseadusliku piiriületaja kohta ja asus teda jälitama.

Leedu piirivalveteenistuse pressisekretär Rokas Pukinskas ütles BNS-ile, et Leedus Lazdijai piirilõigul avastati inimese jäljed ning leiust teavitati Poola piirivalvet.

Politseiameti pressiesindaja Indrek Raudjalg ütles, et kinnipidamisel ei jõudnud Ustimenko vastupanu osutada, kuigi ta kandis kaasas 15 padruniga laetud üheksamillimeetrist Walther-püstolit. Üks padrun oli mehel rauas.

End Juri Habarovina tutvustanud mees peeti ebaseadusliku piiriületamise ning ebaseadusliku relva omamise kahtlusega kolmeks kuuks kinni.

Tema foto võrdlemisel Eesti ja Läti politsei käest saadud fotodega tuvastati Raudjala sõnul, et ilmselt on tegu Eestis, Lätis ja Venemaal tagaotsitava Juri Ustimenkoga.

Keskkriminaalpolitsei esitas Interpoli kanaleid pidi Poolale Ustimenko kohta väljaandmistaotluse, millele järgneb justiitsministeeriumi kaudu ametlik väljaandmistaotlus. Poolas peab nendele taotlustele oma nõusoleku andma kohus.

Pressiesindaja märkis, et praegu käivad keskkriminaalpolitseil läbirääkimised Poola prokuratuuriga, et saata esimesel võimalusel Eesti politseinikke Poola uurimistoiminguid läbi viima.

Raudjalg märkis, et tõenäoliselt läheb Ustimenko esmalt kohtu alla Poolas. "Seejärel peaks Poola kohus otsustama tema väljaandmise," rääkis Raudjalg. "Samuti on hetkel raske öelda, kas ta antakse välja enne või pärast karistuse kandmist."

Samuti võivad peale Eesti mehe väljaandmist taotleda Läti ja Venemaa. "Poola kohus peaks valiku tegema, millisele riigile ta esmalt ta välja anda," sõnas Raudjalg.

Keskkriminaalpolitsei peadirektor Andres Anvelt ütles TV3 uudistele, et Eesti on huvitatud kiirest Ustimenko väljaandmisest. "Tema kuritegude register on üsna pikk," lausus ta.

Poola piirivalve peakomandantuuri pressiteenistuse esindaja Miroslaw Szacillo ütles BNS-ile, et Vene kodakondsusega Ustimenko üritas enda sõnul pääseda Prantsusmaale ning astuda seal võõrleegioni.

Eesti ja Läti politsei otsisid Ustimenkot aktiivselt alates möödunud pühapäevast, kui Ustimenko ja tema kaaslane Dmitri Medvedjev tapsid piirilinnas Valkas Läti politseiniku ja haavasid kahte turvatöötajat. Politseinikega tekkinud tulevahetuses Medvedjev hukkus, Ustimenko pääses aga põgenema.

Politsei kahtlustab, et Ustimenko ja Medvedjev tapsid mai alguses Tallinnas lasuga pähe relvapoe müüja, varem aga taksojuhi Tallinnas, poemüüja Tartus ja rahavedaja Sillamäel. Samade kurjategijate kätetöö hulka arvab politsei kinnitamata andmetel ka müüja haavamise Tartus ja ühe Sillamäe firma naisametniku raske vigastamise.

Ustimenkot otsis taga ka Venemaa sõjaväeprokuratuur, kuna mees lahkus kõrgema allveelaevnike merekooli kolmanda kursuse kursandina umbes aasta tagasi omavoliliselt väeosast. Koos Ustimenkoga kadus koolist ka pühapäeval Valkas Läti politseiga tulevahetuses surma saanud Dmitri Medvedjev.

Mõlemad mehed deserteerisid Peterburis asuvast kõrgemast allveelaevnike koolist eelmise aasta 2. oktoobril ja tulid illegaalselt Eestisse.