ETV saatele "Pealtnägija" rääkis oma loo nelja lapse ema Agnessa. Tema pojal on diagnoositud hüperkineetiline käitumishäire. Poiss ei suuda ennast kontrollida, hakkab märatsema, võib kallale tulla, seada ohtu nii enda kui ka teiste elu.

Aastate jooksul on poissi püütud kantseldada viies erinevas kasvatusasutuses, aga kusagil ei sobinud ta formaati. Perele öeldi isegi, et sellisele lapsele ei ole Eestis kohta, et kolige Soome.

Tallinnas elanud pere kolis aga maale, lootuses, et väiksemas kohas on lapsel vähem ahvatlusi ja ta ei satu halvale teele ning hakkab taas koolis käima.

Ta pandigi koolis üks-ühele õppele. Et last mitte teistest ära lõigata, osales ta teistega koos kehalises ja tööõpetuses, saatjaks valla palgatud tugiisik, kes pidi igal sammul teda valvama. Paljud kaaslased ja isegi õpetajad aga kartsid teda ja edaspidi toimusid tunnid temaga noortekeskuses, kuid ta ei võtnud enam isegi õpikuid välja, lihtsalt istus akontaktselt ja mingil hetkel ta loobus ka tulemast.

Ehkki vanuse poolest võiks ta olla 7. klassis, siis tegelikult on ta 5. klassis ja õppetöö katkes tegelikult juba 3. klassis.

Praeguseks ei ole poiss ligi aasta aega koolis käinud. Ema jutu järgi ta magab, ärgates vaatab telekat või teeb külas juhutöid.

"Pealtnägijal" õnnestus ka poisiga kohtuda. Räämas riiete ja kapuutsi alt paistis naeratav nägu, kuid kui vestlus läks koolile ja kohustustele, siis naeratus kadus.

Ema on enda pojale tema taltsutamiseks kutsunud ka politsei ja kiirabi. Täiskasvanud on kurnatud, kuid ka õdedele mõjub suurem vend halvasti ja ka ema kardab teda.

Viimase lahendusena sooviti poiss panna kinnisesse Imastu koolkodusse, kuid sinna peab lapse saatma kohus. Kohus aga keeldus asja menetlusse võtmas.

Tal on kodu, kodukool, õpetajad, tugiisik, kelle eesmärk on laps järje peale aidata. Eesmärk on poissi aidata ja allakäiguspiraal katkestada.

Hea Delfi lugeja, anna nõu, mida selliste lastega teha?