ERRi korrespondent Lauri Tankler küsis USA välisministeeriumilt, kas nad näevad Eston Kohvri röövimist osana Venemaa üldisest Lääne vastu suunatud provokatsioonist või on see teie silmis täiesti eraldatud intsident, kirjutab ERRi uudisteportaal.

"Me oleme näinud teateid sellest, et üks Eesti sisejulgeolekutöötaja võeti kinni Eestis 5. septembril Venemaa piiri lähedal. Mõne tunnistaja sõnutsi võeti ta kinni tööülesandeid täites ja viidi Venemaale. Selle kohta, kes Eesti valitsusametniku kinni võtsid, on detailid veel ebaselged. Eestlased on Venemaaga sellel teemal ühenduses," vastas USA välisministeeriumi pressiesindaja Marie Harf.

"Me jälgime seda teemat ja selle arengut. Me kutsume Venemaad üles korraldama viivitamatult selle töötaja ohutu ja kohene Eestimaale tagasijõudmine. Mul ei ole rohkemat analüüsi selle kohta, miks see intsident aset leidis. Me kogume veel andmeid," ütles Harf.

Kohver rööviti läinud reede hommikul Eesti territooriumilt Venemaa piiri lähedalt ja viidi seejärel Moskvasse, kus teda kahtlustatakse spionaažis. Venelaste väitel vahistati ta Vene poolel piiri, Eesti kinnitab, et Kohver oli Eesti poolel.

Eesti konsul Moskvas kohtus eile Lefortovo vanglas hoitava kaitsepolitsenik Eston Kohveriga, kinnitas välisminister Urmas Paet.